Divízió I-es jégkorong-vb – Vereség a lengyelektől, ötödik a magyar csapat

Kijev – Az ötödik helyen végzett a magyar jégkorong-válogatott a kijevi divízió I/A-s világbajnokságon, miután az utolsó előtti, negyedik fordulóban 2-0-ra kikapott a lengyel csapattól csütörtökön.

A sok kiállítást hozó első harmadban nem esett gól, a 26. percben azonban Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata 49 másodperc alatt kettőt is kapott, a másodikat ráadásul emberelőnyben. A záró játékrészben sem sikerült szépíteni.

Az egy győzelemmel és három vereséggel álló magyarok a pénteki zárónapon, közép-európai idő szerint 12.30-kor a kazahokkal találkoznak.

4. forduló:

Lengyelország-Magyarország 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

gól: Zapala (26.), Malasinski (26.)

Vas János bordarepedés, Gőz Balázs pedig lábsérülés miatt nem játszhatott a találkozón, melynek tétje az volt: amelyik csapat nyer, annak marad reménye a feljutásra.

Már az első csere után emberelőnybe került a magyar válogatott, de gyorsan Bartalis Istvánt is kiküldték. Azonos létszámnál Erdély Csanád közeli lövését védte a lengyel kapus, Przemyslaw Odrobny, majd két újabb emberelőny is komoly helyzet nélkül telt el. Ezután Kóger Dániel, majd Varga Arnold ült ki a büntetőpadra, Bálizs Bencének egy komoly védése volt ebben a szakaszban. A szünet előtti hajrában mindkét kapus remekelt.

Fordulást követően a lengyelek veszélyeztettek, ám lövéseik egy ideig célt tévesztettek. A 26. percben viszont Krzysztof Zapala elvitte keresztbe a korongot a magyar harmad közepén, majd Bálizs botos kesztyűjét érintve jutott a pakk a kapuba. Kisvártatva emberelőnybe, de kétgólos hátrányba került a magyar válogatott: a védelem ügyetlenkedett, Tomasz Malasinski kiugrott, és fonákkal a kapuba lőtt. Bálizs csak hozzáérni tudott a koronghoz. Semmi sem sikerült a magyaroknak, a lövések nem találták el a kaput, és inkább az ellenfél tudott megugrani egy-egy rossz megmozdulás után. Aztán emberelőnyben egy sípszó utáni sportszerűtlenségért Magosi Bálint ült ki.

A záró játékrészben is űzte-hajtotta kedvenceit a csaknem 800 tagú magyar szurkolósereg, de nem sikerült beszorítani a lengyeleket. Sőt, inkább Bálizsnak akadtak komolyabb védenivalói, egyszer a gólvonalon tenyerelt rá a korongra. A szerencse sem állt a Chernomaz-csapat mellé, az ellenfél mindig fel tudott szabadítani. Bartalist másodszor is kiállították, aztán Sarauer Andrew majdnem szépített, ám az elfekvő Odrobny bravúrral tette jóvá a védők óriási hibáját. A hajrában emberelőnyben Bálizs helyett mezőnyjátékos jött a jégre, de az állás nem változott. Hári János utolsó perces kiállításával eldőlt, hogy ezúttal még gólt sem sikerül ütni.

A magyar válogatott legutóbb három éve, a dél-koreai Kojangban végzett a divízió I/A-ban az ötödik, azaz összesítésben a 21. helyen. A rákövetkező esztendőben Krakkóban sikerült a feljutás, tavaly pedig a 16-os világelitben lépett pályára a gárda.

Később:

Koreai Köztársaság-Ausztria 19.30

Szerdán játszották:

Kazahsztán-Ukrajna 4-2

A pénteki program

5. (utolsó) forduló:

Magyarország-Kazahsztán 12.30
Lengyelország-Ausztria 16.00
Koreai Köztársaság-Ukrajna 19.30

Az állás: 1. Koreai Köztársaság 9 pont/3 mérkőzés, 2. Kazahsztán 8/4, 3. Lengyelország 7/4, 4. Ausztria 6/3, 5. Magyarország 3/4, 6. (és már kiesett) Ukrajna 0/4

Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, és a 2018-as dániai vb-n szerepelhet, míg az utolsó ukrán válogatott kiesik a divízió I/B-be.

– MTI –