Díszsortűzzel emlékeztek a hősökre március idusán Nyíracsádon

Díszsortűzzel emlékeztek a hősökre március idusán Nyíracsádon
© Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Egyre többen kíváncsiak a korhű ruhában felvonuló huszárokra Nyíracsádon.

Idén már csaknem százan gyűltek össze, s fogadták a ’48-as korhű egyenruhában érkező huszárokat, valamint az ősmagyar viseletben vonuló menetet, akik ezúttal nem lóháton, hanem gyalogosan érkeztek a nyírségi település főterére. A Kassai Lovasíjász Iskola Bodnár törzsének nyíracsádi, és a Deczki Lovas Egyesület nyíradonyi képviselői, valamint a menet „civil” tagjai a Petőfi-szobornál csatlakoztak az érdeklődőkhöz. Szűcs Ákos hegedűszóval, Piránszki Nándor verssel köszöntötte az egybegyűlteket.


Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Debrecenből is voltak érdeklődők

Ezt követően Deczki György emlékezett a márciusi ifjakra és a szabadságharc honvédőire, kiemelve a magyar huszárok hősiességét és önfeláldozását. Az ünnepi gondolatokat követően díszsortűzzel és ágyúlövéssel tisztelegtek a hősök emléke előtt, majd a menet a világháborús emlékműhöz vonult, ahol mécsest gyújtottak a „Lélekmadár” talapzatánál.


Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Góz Lajos és Góz Lajosné Erzsike Debrecenből érkezett a megemlékezésre. Tavaly a huszárok, idén pedig az ágyú és a díszsortűz csábította őket a vidéki ünnepségre.

– Kedves Zilahi Enikő –