Disznótorral avatták a házat

Disznótorral avatták a házat
Disznótorral avatták a házat - © Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Esztár – Kész az épület, valamint az udvar berendezése, a nomád állattartás meghonosítása a jövőre vár.

Először tartottak falusi disznótorost Esztárban. Az eseményt egybekötötték a helyszín, az „Esztár-Ízek Háza” átadásával, avatásával. A jeles napon négy csapat mérte össze tudását különböző étkek elkészítésében.

Reggel 7 órakor már összegyűltek a csapattagok, a lélekmelegítő házipálinka elfogyasztása után megkezdték a hagymás vér készítését. A feladat minden csapatnak hagymás vér, hurka-, kolbász-, toroskáposzta, és tepertőkészítés volt. A zsűri elé az étkek elkészítés sorrendjében kerültek a finomságok.

A jelen és tervek a jövőre

A délelőtti órákban Szécsi Tamás polgármester röviden bemutatta a hagyományok őrzésére, ápolására szolgáló épületet, elmondta a házzal kapcsolatos terveket.

Az épületet néhány évvel ezelőtt vásárolták meg, és az Esztár Fejlődéséért Alapítvány jóvoltából az idei évre felújították. Az „Esztár-Ízek Háza” elnevezést azért kapta, mert szeretnék, ha hagyományőrző rendezvények, összejövetelek helyszíne lehetne az épület, amely őrzi a falura jellemző építészeti stílust. Az idén szeretnének még az udvarra hét kemencét is építeni, és az épület mellett egy fapajtát, a porta végén lévő mintegy két hektáros területen nomád állattartással szeretnének foglalkozni.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika Fotó: Nagyné Kelemen Mónika (galéria) ©

Az ünnepi beszéd végén a szalagot Farkas Zoltánné, az alapítvány elnöke vágta át, átadva ezzel az épületet az első rendezvénynek.

A hurka-, kolbász is elkészült

De térjünk vissza a disznótoros fesztiválra. A négy sertés feldolgozása zeneszó mellett folyt. Elkészültek a csapatok a hurkával, kolbásszal, toroskáposztával és a tepertő sütésével is. Az első helyen a Baráti Kör csapata, második helyen a Mándoki Munkaruha csapata, harmadik helyen az Idősek Klubja, és negyediken a „Bithorló” csapat végzett. Különdíjat kapott a Régió kft. csapata, ők versenyen kívül főztek. A helyezettek jutalmai ajándékcsomagok, valamint oklevél helyett ok-fa, vágódeszkára égetett oklevél volt.

A nap folyamán vásárolni lehetett az Esztárról szóló kiadványokat, cserépedényeket, savanyúságokat, szőnyegeket. A zsűrizés és eredményhirdetés után elfogyasztották a disznótoros ételeket, melyeket a hidegebbre fordult idő ellenére jókedvvel készítettek el helybeli és más településből érkezők.

HBN–Nagyné Kelemen Mónika

Címkék: ,