Diszkrimináció miatt panaszolta be az RMDSZ Craiova polgármesterét

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) – Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Craiova polgármesterét a magyarságot sértő kijelentése miatt – közölte kedden az erdélyi magyar sajtó.

 

Az újonnan megválasztott Lia Olguta Vasilescu szociáldemokrata polgármester múlt héten három craiovai építőtelep meglátogatása után a Mediafax hírügynökségnek elmondta: arra kérte az építőket, hogy ezután a városban zajló építkezéseket végző szakmunkások nyolcvan százaléka helybéli legyen, számára ugyanis nem normális az a tény, hogy az ott dolgozók magyarul beszélnek egymás között, hiszen a craiovaiak pénzén dolgoznak.

“Felháborodással értesültünk az újabb magyarellenes támadásról. A polgármester asszony évekkel ezelőtt kilépett a Nagy Románia Pártból (PRM), de mint a nyilatkozatából is kiderült, magatartásában és gondolkodásában úgy tűnik egy megrögzött PRM-s maradt” – idézik az erdélyi magyar lapok Kovács Pétert, az RMDSZ főtitkárát, aki a szövetség nevében hétfőn feljelentette Vasilescut az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál diszkriminációra és nemzeti csoport elleni gyűlöletre való uszítás vádjával.

“A helyhatósági kampányban felerősödtek a nacionalista hangok, de ilyen kijelentéseket egyetlen közméltóság sem engedhet meg magának az Európai Unió egyik tagállamában. Ezért kérjük a sérelmeink hivatalos orvoslását és a vétkes mihamarabbi elmarasztalását” – szögezte le az RMDSZ főtitkára.

 

 

hbl \ kto \ ppd

 

MTI

Címkék: