Diplomáciai küldeményként nagy mennyiségű csempészcigarettát próbáltak Ukrajnából Magyarországra szállítani

Kijev – Nagy mennyiségű, csaknem 60 ezer doboz cigarettát próbált átcsempészni Ukrajnából Magyarországra diplomáciai küldeményként a kijevi szlovák nagykövetség egy munkatársának hozzátartozója – közölték az ukrán hatóságok hétfőn.

Az ukrán állami adóhatóság kárpátaljai részlegének közleménye szerint az eset szombaton történt. Egy diplomata-útlevéllel rendelkező férfi próbált egy Volkswagen Transporter márkájú járművel vámvizsgálat nélkül a “zöld folyosón” áthajtani az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn, de még a határ ukrán oldalán feltartóztatták a határőrök.

A féri dokumentumot mutatott be arról, hogy diplomáciai küldeményt szállít, és közölte, hogy a rakományt csak a külügyminisztérium képviselőjének jelenlétében hajlandó megmutatni. A sötétített ablaküvegen keresztül azonban a furgon belsejébe nem lehetett belátni, hogy jog szerint vizuális ellenőrzést végezhessenek a hatóságok, ezért kinyittatták a sofőrrel a rakteret, majd alaposan átvizsgálták a járművet. A gépkocsi rakterében, valamint a jármű szerkezeti elemeibe elrejtve összesen mintegy 600 ezer hrivnya (6,7 millió forint) értékű, ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut találtak.

Később a kijevi külügyminisztérium tisztázta, hogy a csempészési kísérleten rajtakapott férfi a szlovák külképviselet egyik munkatársának hozzátartozójaként rendelkezik diplomáciai útlevéllel.

Sajtóforrások szerint a diplomata feleség írta alá a csempészárut diplomáciai küldeményként feltüntető dokumentumot.

– MTI –
hirdetés