Kilónként 32 forintért veszik a dinnyét Hajdú-Biharban

Akt.:
Kilónként 32 forintért veszik a dinnyét Hajdú-Biharban
Hajdú-Bihar – A termelők nem tudnak jobb árat kivárni, mert a nagy melegben megrohad a dinnye.

Igazán csak egy hete kezdődött meg a hajdú-bihari görögdinnye-szezon, a kilónkénti felvásárlási ár azonban még alulról sem veri a vidékfeljesztési tárca és a multik korábbi egyeztetésén elhangzott 40 forintot (ajánlott), nemhogy a 99 forintos eladási árat. – Tegnap egy kamionnyit indítottunk útnak Lengyelországba kilónként 32 forintért – mondta Füredi Zsolt temelő, akit kedden is a földeken értünk utól. Hangsúlyozta, most egységesen ennyi az ár a felvásárlóknál, nekik meg nincs is lehetőségük jobbat kivárni, vagy “kikényszeríteni”, még akkor sem, ha összefognak. – Ebben a hőségben minél hamarabb el kell adni, különben ránk rohad. A 32 pedig a tavalyi 14-hez képest nem olyan rossz, bár akkor meg kétszer ennyi termett. A békésiek ugyan egy hónapja még 60-70 forintot kaptak, de nekik több a költségük – sorolta a konyári gazda.

Mindeközben a boltok polcain, az utak mentén nem ritka a 120 forintos kilónkénti ár, bár elvétve akad már 60-ért is görögdinnye. A jelentős különbségek magyarázata a gyümölcs “útja”, azaz, hogy hány emberen keresztül jut a kereskedőhöz.

Lengyelek eszik a bagosi édest

– Megyénk nem számít dinnyetermelő „nagyhatalomnak”, sőt, az elmúlt években mindössze 130 hektárra zsugorodott a termőterület, holott pár éve még közel négyszerese volt, egykor pedig az ezer hektárt is elérte a nagysága. – A hajdú-bihariak ellátására nem elegendő az itt megtermelt dinnye, nem véletlen, hogy a megyében értékesített gyümölcs meghatározó része békési. Ráaduásul a megyei nagy részét külföldön értékesítik. A lengyelek például kimondottan a konyári és a Hajdúbagos környéki dinnye állagát, ízét szeretik, így nem csoda, hogy Debrecenben már alig találni „bagosi édest” – mondta Kiss Zoltán, a megyei Földművelésügyi Igazgatóság vezetője.

Megjegyezte, nem biztos, hogy jobban megfizetik az árát, inkább csak egyben, nagyobb mennyiségben vásárolják fel, a dinnyetermesztő pedig nem várhat, hisz áruja romlandó. Ha el tudja adni, adja is egyszerre. Nemcsak a gazdasági eredmény, de a sikerélmény miatt is, mert az kell. Az ad lendületet a következő évre is – tette hozzá a szakember. A „multi ár” kapcsán megjegyezte, nincs sok értelme hiszen a Nagy Lajos király téren 126-ért is viszik a dinnyét, de látott már Debrecenben 67 forint kilónkénti árat is.

Vinnék, mint a cukrot

A Kiss Zoltán által elmondottakat támasztották alá Füredi Zsolt szavai is. A konyári gazda idén 4 hektáron termel görögdinnyét, s már tíz éve foglalkozik e kultúra termesztésével, gyümölcsét pedig elsősorban Lengyelországba viszik. – Hiába ígérték, hogy 40-50 forint lesz a felvásárlási ár, most mégis 32 forintért viszik kilónként a dinnyét a kamionok – kezdte a férfi, utalva a vidékfeljesztési minisztérium és a multik egy korábbi egyeztetésére, melyen elhangzott: jó lenne, ha legalább 40 forintért vennék át a hazai termelőktől.

– Ebben a melegben megnőtt a kereslet, akár 20 kamionnyit is el lehetne adni, pechünkre idén feleannyi van a tavaszi fagy miatt. Az ár azonban így sem nőt jelentősen, sőt a következő hetekben még csökkenni is fog, bár még így is jobb, mint tavaly. Akkor sok dinnye volt, előforult, hogy kilónként mindössze 14 forintot adtak érte – részletezte. Kitért a békési termelőkre is: egy hónapja még 60-70 forintot kaptak a görögdinnye kilójáért, ám nekik több vele a költség is, ott ugyanis síkfóliába és nem szabadföldbe vetik a magot.

Pénz, de mikor?

Hogy marad-e annyi haszon, hogy jövőre is megérje belevágni majd csak akkor derül ki, amikor kézhez kapja a pénzt a felvásárlótól. Füredi gazda azonban bizakodó, hisz évek óta ugyanazokkal a felvásárlókkal dolgozik, s eddig még mindig megkapta a pénzt 30 napon belül. Persze nem mindenki ilyen szerencsés. – Én is simerek olyat, akinek még mindig milliókkal tartoznak, sőt a cég is megszűnt, mire fizetésre került a sor – mesélte, hozzátéve: őt is hívogatják most idegenek is, hogy adjon nekik dinnyét.

9 millió kiló, de nem megyénkből

Az egyik legnagyobb hazai hipermarket lánc, a Tesco a szezon kezdetén bejelentette: összesen több, mint 9 millió kilogramm dinnye értékesítésével szeretne hozzájárulni a hazai ágazat sikeréhez.

Szabó Anita kommunikációs szakértő kérdéseinkre adott válaszából kiderült, ezt a célt tartani tudja az áruházlánc, mely a magyar dinnyét többek között Szlovákiába, Cseh- és Lengyelországba is exportálja. A közvetlen beszállítóik között azonban jelenleg nincs hajdú-bihari termelő.

Költségek idén egy hektár dinnyével

Kiadások:
– a föld műtrágyázása (egy alkalom)
– vegyszeres permetezés (két alkalom)
– kapálás napszámosokkal, kb. 10 fő (két alkalom)
– a dinnye felszedése napszámosokkal
– vetőmag

Bevétel:
– Egy hektár földön most egy kamionnyi dinnye terem
– Ez kb. 240 mázsa
(kb. 4000 darab ha 6 kilós átlaggal számolva)
– Ára kilónként 32 forint

Címkék: , ,