Dinamikusan fejlődő gazdaság és történelmi árstabilitás

Dinamikusan fejlődőnek értékelte a magyar gazdaságot és történelminek az elért árstabilitást az MSZP elnöke a nagyobbik kormánypárt Elszámolás 2006 címet viselő vasárnapi tájékoztatóján.

Ebben az évben 2 százalék alatt marad az infláció, amely 2001-ben, a Fidesz-kormány utolsó teljes évében 9,2 százalék volt – mondta Hiller István.

A 2002-2006 közötti időszakban másfélszeresére nőttek a reálbérek, a nyugdíjak reálértéke pedig ezt is meghaladóan emelkedett. Az oktatásban dolgozók átlagjövedelme meghaladta, az egészségügyben dolgozóké pedig elérte a versenyszféra alkalmazottainak átlagjövedelmét – közölte a sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter. Ebben a kormányzati ciklusban csökkent a személyi jövedelemadó és a társasági adó.

A munkanélküliség aránya tavaly 7,3 százalékra emelkedett az előző évi 5,6 százalékról. Ezt azzal magyarázta a pénzügyi tárca vezetője, hogy a szabályozás kedvező változása miatt regisztáltatta magát a korábbinál több állástalan, de nőtt a foglalkoztatottak száma is.

A mostani kormány alatt a hazai GDP évenkénti növekedési üteme 2,3 százalékponttal gyorsabb volt, mint az európai uniós növekedés átlaga. Ugyanez a különbség 1998-2002 között, a Fidesz-kormány idején 1,9 százalék volt – jelentette ki Veres János. Hozzátette: csökkent az államháztartás hiánya, bár valóban nem abban az arányban, amelyben kellett volna. Az államadósság tartósan az EU által előírt kritériumok alatt maradt. Magyarország változatlanul a térség legvonzóbb befektetési célpontja.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet csütörtökön nem leminősítette hazánkat, hanem negatívra változtatta a magyar devizaadósság kilátását. Ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon nagy esélye van annak, hogy felelőtlen ígéretek kapjanak teret – mondta Veres János.