Dinamikusan fejlődik az egyetem

Debrecen. A kutató-elitegyetem cím és a több mint 30 milliárd forint új támogatási forrás elnyerését, a nemzetközi piacképesség erősödését, a jelentkezők számának tartós növekedését és a sikeres mesterszak akkreditációt nevezte az elmúlt három év legfontosabb eredményeinek Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem leköszönő rektora a tisztségből való leköszönése alkalmából tartott tájékoztatón pénteken.

Mint arról korábban hírt adtunk, július 1-től Dr. Fábián István lesz a Debreceni Egyetem rektora.
Tájékoztatójában Dr. Fésüs László hangsúlyozta, hogy 2007-ben kezdődött rektori ciklusa alatt az egyetemen teljessé vált a bolognai rendszer, a 33 ezer hallgatói létszámával ezen a téren hazánk legnagyobb egyetemévé vált a debreceni, továbbá a jelentkezők száma évről-évre meghaladja a 10 ezret. Az egyetemen mintegy 41,4 milliárd forint értékű fejlesztés zajlott, ehhez a hazai egyetemek közül a legmagasabb összegű támogatás – 32,3 milliárdot – ők nyerték meg. Gazdálkodásuk stabil, a 65-70 milliárd forintos költségvetésből 10 milliárd a saját bevétel. HBN


A 2007-2010 közötti ciklusról az intézményvezető elmondta: az elmúlt időszakban teljessé vált a bolognai többciklusú rendszer, az alapszakok (63) indítása mellett a mesterszakokat (65) is sikerrel akkreditálta az egyetem, miközben tartósan emelkedett a jelentkezések száma. Erősödött a nemzetközi piacképesség is, a háromezernyi külföldi hallgató közül már csaknem 2.000 diák képzése folyik angol nyelven. A 25 doktori iskola egységes követelmények felé haladó, autonóm szakmai alapú „graduate school”-ként kezdett el működni, építve az egyre erősebben kibontakozó tehetséggondozó program diákjaira.

 

Kutató-elitegyetem

 

Prof. Dr. Fésüs László kiemelte továbbá, hogy a Debreceni Egyetem tudatos stratégiával kezdett hozzá az uniós fejlesztési lehetőségek kihasználásához is, melynek köszönhetően több mint 30 milliárd forint új támogatási forrást sikerült Debrecenbe hozni. Kiemelten fontos eredménynek nevezte, hogy a Debreceni Egyetem azon hazai intézmények egyike, amely kiemelkedett tudományos sikereivel, és kutató-elitegyetem címet kapott. Az intézmény nemzetközi elismertséget jelzi, hogy az egyik nemzetközi rangsorban 8000 egyetem közül a legjobb 750-en belül van, a kutatók, oktatók minőségi összehasonlításában pedig a 138. helyet foglalja el. Az egyetem vállalkozásai sikeresek, különösen a gyógyszeripar, az informatika, a funkcionális élelmiszer területén létrehozott klaszterekben. Erősödő technológia transzfer rendszere nagyszámú szabadalmat és licenszet kezel – tette hozzá Fésüs László.

 

Múzeum és egyetemtörténeti folyóirat

 

„A jövő építése mellett számos kezdeményezés szolgálja a hagyományteremtést is. Az intézmény múzeumot és egyetemtörténeti folyóiratot alapított, készül az egyetemtörténeti kötet, és évente ismétlődő egyetemi napokat szerveztünk. Az elmúlt három év alatt a Debreceni Egyetem dinamikus fejlődés pályájára lépett, a 2007-2010 közötti ciklus az egyik legsikeresebb időszakként vonulhat be a debreceni és a hazai felsőoktatás történetébe” – fogalmazott Prof. Dr.Fésüs László leköszönő rektor.