Díjnyertes a Hortobágyi Nemzeti Park projektje

Hortobágy – Az Európai Bizottság szakmai zsűrije a „Határon átnyúló kooperáció és hálózatépítés” kategóriában ítélte oda „A kis lilik skandináviai populációjának védelme az európai vonulási útvonal kulcsfontosságú telelő és pihenőhelyein” nevű LIFE+ projekt részére az ún. „Natura 2000 díjat”. A díjátadó ceremónia Brüsszelben, 2016. május 23-án került megrendezésre.

A projekt 4 ország 7 állami és civil szervezetének, továbbá egy nemzetközi szervezet összefogásán alapul. A projekten dolgozók a 2011 óta mintegy 15 országban, több mint 1500 embert értek el valamilyen formában, hogy összefogjanak az Európában kipusztulással fenyegetett – hazánkban fokozottan védett – kis lilik (Anser erythropus) védelme érdekében. A projekt kezdetekor az ún. fennoskandináviai kis lilik populációjának egyedszámát 50-70-re becsülték, amely napjainkra 110-130 egyedre nőtt.

A szakmai zsűri díjai mellett közönségdíjat (Citizen’s Award) is átadtak a döntőbe jutottak közül a legtöbb állampolgári szavazatot gyűjtő LIFE+ projekt részére. Idén közel 37000 szavazat érkezett a 24 döntős projektre, ami rendkívüli érdeklődést jelez.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága is nagyszámú szavazatot kapott, azonban ezt a díjat végül az ibériai hiúz (Lynx pardinus) védelmére életre hívott spanyolországi projekt nyerte el.

– Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság –
hirdetés