Díjazták a legjobb kémikusokat

Díjazták a legjobb kémikusokat
Debrecen – Júniusban került sor a Magyar Kémikusok Egyesületének Hajdú-Bihar megyei Szervezete és a debreceni polgármesteri hivatal oktatási osztálya által immár 18. alkalommal meghirdetett kémiai pályázat eredményhirdetésére.

A pályázatnak negyedik éve Dr. Kónya Józsefné Emlékpályázat a neve; a szervezők ezzel tisztelegnek az öt évvel ezelőtt elhunyt kiváló debreceni kémiatanár emlékének – tájékoztat az önkormányzat napokban érkezett közleménye.

A pályázati felhívásra 24 általános iskolai és 28 középiskolai pályamű érkezett, amelyeket egyetemi oktatókból és ipari szakemberekből álló zsűri értékelt. A diákok feldolgozták a regionális vegyi laborok (úgy üzemi, mint kutatóhelyek esetében), kiemelkedő és példaképül szolgáló tudósaink tevékenységét, érdekességeket a kémia és az energia vonatkozásában, aktuális, fiatalokat érdeklő kémiai vonatkozású témákat. Nem utolsó sorban említendő, ahogyan a pályázók megkísérelték ecsetelni, miért is szeretik a kémiát.

Kiemelt I. díjban részesült az általános iskolások között Csajkos Norbert (Hunyadi János Általános Iskola, Debrecen) Irinyi Jánosról és a gyufáról szóló dolgozata, valamint a középiskolás kategóriában Bujdosó Réka (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) dolgozata, amelyben a szerző arról számol be, hogy miként tartott óvodásoknak kémiai kísérletekkel kapcsolatos foglalkozást. A legjobb dolgozatokat szakmai folyóiratokban fogják megjelentetni.

Díjat kaptak még az általános iskolások kategóriájában: Handari Dániel (Ady Endre Gimnázium), Ecsedi Zoárd (Ibolya utcai Általános Iskola), Hajdu Sándor Bence (Hunyadi János Általános Iskola), Sebők Vivien és Takács Gréta (Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló), Kovács Sára (Irinyi János Általános Iskola és Városi Könyvtár, Létavértes). A középiskolások kategóriájában: Új Eszter Dorottya, Barta Réka, Montlika Leila és Gyermán Anna (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma), Kalászi Marianna és Hotzi Judit (Tóth Árpád Gimnázium), Mitala Nikolett (DRK Dóczy Gimnáziuma), valamint Hajagos Emese (Hőgyes Endre Gimnázium, Hajdúszoboszló). 18 pályamű szerzői részesültek dicséretben és 12 felkészítő tanár kapta a Teva Gyógyszergyár Zrt. ajándékcsomagját.

HBN