Díjat kapott a Bürkös Zenekar

Díjat kapott a Bürkös Zenekar
Díjat kapott a Bürkös Zenekar
Nagykálló – Nem hiábavaló a küldetésük, amely a népi hagyományok ápolását, fenntartását, továbbadását jelenti.

Az országosan is méltán ismert és elismert, Nagykállóból indult Bürkös Zenekar kapta az idén a Nagykálló Kultúrájáért-díjat január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

Rendhagyó volt a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett városi megemlékezés Nagykállóban, hiszen új környezetben, az „új” művelődési házban tartották a rendezvényt, és rendhagyó volt azért is, mert az idén nem a jeles nap alkalmából díjjal jutalmazott zenekart köszöntötték műsorral, hanem az ünnepeltek lepték meg fergeteges koncerttel a közönséget a paszabi Parno Graszt autentikus folklór együttes kíséretében.

A Nagykálló Kultúrájáért-díj annak adományozható, aki olyan kiemelkedő színvonalú, értékes művészeti alkotást, produkciót hozott létre, amely befolyással van a város kulturális életére. A városi önkormányzat oktatási és kulturális bizottsága ezért ítélte a Bürkös Zenekarnak a díjat. Az együttest 1998-ban Bürkös Banda néven alapította három nagykállói fiatal, Kocsán Pál, Erdei János és Kerezsi Antal. Ekkor már több néptáncegyüttes kísérőiként és fesztiváli résztvevőkként szerepeltek. Számos hazai és külföldi siker után a zenekar többször átalakult, 2003 óta viszont a jelenlegi felállásban, Bürkös Zenekarként működik.

A fiatal zenészeket a népzene szeretete és a muzsikálás öröme hozta össze. Összetartozásuk célja, hogy fenntartsák, megismertessék és megszerettessék a népi hagyományokat, népdalokat az emberekkel.

A magyar kultúra napja számomra egy „ünnepet” jelent. Egy élő és megtartó kultúra ünnepét. Amíg ezt a jeles eseményt áldozatunkkal, figyelmünkkel és szeretetünkkel életben tartjuk, addig semmi sincs veszve – mondta a Bürkös Zenekar vezetője, Kerezsi Antal, miután Juhász Zoltánpolgármestertől átvette a díjat. – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Nagykállóban e jeles ünnepen alkalmából kaptuk kitüntetést. Ezzel bebizonyosodott, hogy nem hiábavaló a feladatunk, a küldetésünk, amely a népi hagyományok ápolását, fenntartását, továbbadását jelenti.

– M. Magyar László –