Magyarország

2018.07.09. 18:58

Anya-gyermek kapcsolat

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tudatosan kell törekedni a megszokott életrend fenntartására.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tudatosan kell törekedni a megszokott életrend fenntartására.

Minden gyermek számára egyetlen édesanya és édesapa létezik, így nyilvánvalóan egyik a másikat nem tudja teljes mértékben helyettesíteni. Ha belegondolunk, akkor a felek nem egymás helyét akarják átvenni, egyszerűen a gyermeknek szeretnének segíteni abban, hogy átvészelje ő is lelkileg az nehéz időszakot. Az édesanyáknak ügyelniük kell arra, hogy úgy neveljék gyermeküket, hogy az mindig érezze a biztos anyai köteléket, hiszen a szerepek keveredésével torzulhat az anya-gyermek kapcsolat.

Összemosódó határok

– Apaszerepet egészében nyilvánvalóan nem tud felvenni egy anya. Amennyiben mégis megkísérli, akkor anyai szerepében csorbul: megkeményedik, szigorúvá, rugalmatlanná válik, önmagától idegenedik el.

Ugyanakkor az anya-gyerek kapcsolat mindenképp átalakul. Fennáll a veszélye, hogy szorosabbra zár a kis család, elkezdenek összemosódni a határok szülői és gyermeki alrendszerek között, vagy széttartóvá válik, és meglazulnak a kapcsolatok, a megbomlott családi rendszer széteshet.

Tudatosan kell tehát törekedni az addig kialakított életrend fenntartására, a szellemi és morális értékek megőrzésére, az egyenes és hiteles kommunikációra egymás között, és együtt dolgozni a mindenkori igényeknek megfelelő változásokon, változtatásokon – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az emberiség rémálmaként is emlegethetnénk a magányt. Társas lények vagyunk, meg kell osztani az élményeinket a szerelmünkkel, családunkkal, akkor lehetünk igazán boldogok. Hajlamosak vagyunk arra, hogy önmagunkat büntessük azokért a hibákért, amelyeket nem mi követtünk el.

Személyes dilemmák

– Úgy vélem, hogy a gyermekek életkori, érzelmi és erkölcsi érzékenységének szem előtt tartása az elsődleges. Az egyedülálló fél társkeresési igényei csak e mögött kaphatnak teret. Ezen a ponton minden egyedülálló felnőtt a maga felelősségérzetével áll helyt. Azt tegye, amit ténylegesen és hitelesen vállalni tud önmaga és gyermekei előtt. Óva intenék attól, hogy a szülő a saját személyes dilemmáit idejekorán gyermekei előtt feltárja, őket szinte szülői szerepbe emelje, és ezzel megterhelje. Fontos feladatunk anyaként, hogy ügyeljünk a családi munkamegosztás újratervezésére, a gyermekek mind nagyobb felelősségvállalásának elősegítésére és támogassuk baráti kapcsolataikat.

A pazarlásmentes és ökológiailag méltányos életmód megvalósítása ugyancsak bőven kínál olyan témákat és cselekvési tereket, amikor a töredékesnek tűnő családi élet mégis nagyon színes, élményteljes és érzelemgazdag lesz a mindennapok szintjén is – tette hozzá végezetül Kis Médea.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!