Digitalizált múlt és kőbe vésett emlékezet

Digitalizált múlt és kőbe vésett emlékezet
© Fotó: Szalka Miklós
Debrecen – Az idén 100 éves Hősök temetőjének és az Orosz Hadifogoly és- Járványtemetőnek állít emléket az „Elfeledett emlékezet” című tárlat, amely hétfőn nyílt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtárában.

A tárlatot dr. Kovács Ilona, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának főlevéltárosa nyitotta meg. Az egy évszázados debreceni temetőkkel kapcsolatos adatok feltárása nemrég fejeződött be, az erről készült kiadvány Martinkovits Katalin, a dandár könyvtárosa és Csákvári Sándor hadisírgondozó történész vezetésével készült el. A digitális dokumentumtárat Takács Attila dandártábornok, az alakulat parancsnoka adta át Komolay Szabolcsnak, Debrecen alpolgármesterének és Szendiné dr. Orvos Erzsébetnek, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatójának, így most már bárki számára a közgyűjteményekben is elérhetőek a temetőkkel kapcsolatos adatok. Kutatók vagy családtagjaikat keresők számára is elérhető az adattár a bocskai-konyvtar.hu oldalon.

Fotó: Szalka Miklós Fotó: Szalka Miklós ©

A rendezvény a Honvédtemetőben folytatódott, ahol a Hősök Napjához kapcsolódóan a Bocskai-dandár emléktáblát avatott a négy éve Afganisztánban elhunyt Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok tiszteletére. A táblát Petró Attila, a Nyír-márvány Kft. igazgatója adományozta a dandárnak, amelyet Takács Attila parancsok és Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere leplezett le.

Fotó: Szalka Miklós Fotó: Szalka Miklós ©

A béke követei voltak, segíteni indultak, hogy egy távoli ország gyermekei élhetőbb körülmények között nőhessenek fel, mint szüleik. Küldetésüket becsülettel teljesítették, de munkájukért köszönetünket és hálánkat már csak emléktáblájuk előtt róhatjuk le. A katonai hivatás sajnos időnként együtt jár a tragédiával. Ma a haza védelmét jelenti az is, ha a katonák az ország biztonságát garantáló szövetséges partnerekkel karöltve vesznek részt a világ számos pontján kirobbanó fegyveres konfliktus békés rendezésében” – emlékezett beszédében a parancsnok. Az emlékezésen Komolay Szabolcs alpolgármester, Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka valamint az elhunyt katonák családjai helyezték el az emlékezés virágait és a 39. lövészzászlóalj katonái is lerótták kegyeletüket elvesztett bajtársaik emléktáblájánál. A rendezvény záróakkordja az Il Silencio volt Bócz István törzsőrmester előadásában.

– Tóth Andrea –