Digitálisan könnyebb, de újat nem hozott

Debrecen – Science Café: a Debreceni Egyetem oktatója a fotózás világába kalauzolta el az érdeklődőket a legutóbbi előadáson.

A digitális technika térhódításával megszűnik a fotográfia? – tette fel a kérdést az előadó, dr. Nagy Sándor fizikus a Libri könyvesboltban megtartott Fotográfia utáni „fotográfia” címmel minap megtartott előadásán. Az egyetemi oktató ismertette azok álláspontját is, akik a digitális forradalom hatására egyenesen a fotográfia halálát is vizionálják. E vélemény képviselői a különféle számítógépes programokkal történő képfeldolgozást túl kényelmesnek vélik. Ez pedig szembe megy az analóg fotóművészek által képviselt állásponttal, miszerint egy fényképnek beavatkozás nélkül is jónak kell lenni.

Többféle lehetőség

– Az elektronikusan javított fotó is lehet műalkotás, hiszen a kép tartalma a legfontosabb – jelentette ki dr. Nagy Sándor. – Így a digitális fotótechnika nem teszi tönkre az eredeti fotót, nem fenyegeti sem a fényképezést, sem annak művészetét. Az eredeti fénykép is, és a már szerkesztett változat is megmaradhat digitálisan, amivel az analóg fotózás kedvelői is elégedettek lehetnek. A képszerkesztő programok elterjedése megkönnyítette az emberek munkáját, újat viszont nem hozott – fűzte hozzá.

Az előadó képekkel szemléltette, hogy a mai technika a fotóműtárgyak követelményeinek is eleget tesz. A digitális képszerkesztés lehetőséget ad a képi hibák korrigálására, a színek javítására, de hasznos lehet a panorámaképek elkészítésében is. A fotók javíthatósága mellett a digitális fényképezés lényegesen gyorsabb, hiszen míg az analóg fotózás után a képek előhívására napokat, heteket kellett várni, a modern eszközökkel már rögtön elérhetők a felvételek. Mi több, lehetőségünk van percenként több száz fotó elkészítésére is – érvelt dr. Nagy Sándor.

HBN–Fábri Levente