DiCaprio, az óriás

Leonardo DiCaprio a szoborral
Leonardo DiCaprio a szoborral - © Fotó: AFP / Angela Weiss
A politikusokat fényévekkel lekörözve, óriásivá nőtt a szememben Leonardo DiCaprio vasárnap este. És itt nem a színészi minősége előtt hajtok fejet (bár az is komoly teljesítmény), hanem emberi nagysága késztet az elismerésre. Kovács Zsolt jegyzete.

Megkapta az Oscar-díjat, és ebbéli beszédében korunk egyik nagy problémájára, az éghajlatváltozásra hívta fel a fegyelmet. Ott, a díjátadó ünnepségen, kihasználva a puccos nyilvánosságot. Bár a legjobb férfi főszerepért járó szobrocskát egy, a természet és az ember harmóniájáról, diszharmóniájáról szóló filmbeli alakításáért kapta, tehát a bolygónkért, az emberiségért való aggodalma akár adhatta is magát, amit jól ki is használt. De beszélhetett volna bármiről a fényes eseményen; nem, ő aggodalmát fejezte ki. Márpedig, ha egy ilyen személyiség teszi, arra olyanok is odafigyelnek, akik egyébként nagy ívben nem mozgatják fülük botját sem a klímaváltozás tényére, annak kiváltó okaira. Most egy újabb, igen széles réteghez jutott el a vészharang hangja, és esély lehet arra is, hogy bennük is megmozdul valami. Ha más nem, hát tudják, van olyan, hogy klímaváltozás, és ha legközelebb meghallják ezt a szót, felkapják a fejüket. Igen, ez nem kevés!

– Kovács Zsolt –


Oscar-díj – A Spotlight a legjobb film, a Saul fia a legjobb idegen nyelvű alkotás
Los Angeles/Budapest – A Spotlight – Egy nyomozás részletei kapta a legjobb filmnek járó elismerést helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben a 88. Oscar-díjátadó gálán, amelyen 34 év után nyert ismét magyar film: a Nemes Jeles László rendezésében készült Saul fia a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

hirdetés