Diákok a Nagyerdőről, Budapesten

Diákok a Nagyerdőről, Budapesten
Debrecen, Budapest – Országossá terebélyesedett a debreceni egyesület természetvédelmi-irodalmi felhívása.

Több mint ezer hazai és határon túli diák nevezett be a Debreceni Nagyerdőért Egyesület idei természetvédelmi-irodalmi pályázatára, amelynek eredményhirdetése a napokban volt az Agrárminisztériumban. Mint Marincsák Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, ez évben már második alkalommal vehetik kezükbe az olvasók azt a színvonalas, csodálatos természetfotókkal gazdagon illusztrált könyvet, amely az ifjú tehetségek verseit, meséit, prózáit tartalmazza. Idén a múlt évben nevezett alkotásokból összeállított, Én és az erdő címmel jelent meg a kiadvány. Ezt a díjátadó ünnepségen Ugron Ákos Gábor államtitkár-helyettes is bemutatta a szép számban egybegyűlteknek. Az agrárminisztérium szakemberei ugyanis felfigyeltek a Debreceni Nagyerdőért Egyesület tevékenységére, és felkarolták e nemes alkotói kezdeményezést.

Hagyományteremtő szándékkal

A napokban az agrárminisztérium zsúfolásig megtelt dísztermében a hazai és a határon túlról érkezett ifjú alkotók, felkészítő tanáraik, és lelkes rokonaik Harsányi Levente konferálása mellett hallgathatták Halász Judit Kossuth díjas színművésznő, az Apacuka együttes, és a Viháncos Duó műsorát, miközben nagy izgalommal várták a díjakat, amelyeket az egyesület vezetője, Marincsák Ibolya adott át. Vörös István József Attila-díjas költő, zsűrielnök meleg szavakkal méltatta a Debreceni Nagyerdőért Egyesület több éves, a természet szeretetét, megóvását ezúton is nagyszerűen reprezentáló tevékenységét, valamint a lelkes, tehetséges diákok hozzáállását e nemes cél megvalósításához. Az egyesület a pályázatot hagyományteremtő módon minden évben meg kívánja hirdetni.

Értékes kiadvány

– Két évvel ezelőtt még csupán 78 debreceni általános- és középiskola tanulóit vontunk be az akkori, „Én és a Nagyerdő” címmel meghirdetett pályázatunkba – mondta Marincsák Ibolya, az egyesület vezetője. – A gyerekek három korcsoportból (az általános iskola alsó és felső tagozatából, valamint középiskolai szinten) vers és próza kategóriában küldték el írásaikat. A következő évben „Én és az erdő” címmel küldtük ki 4 ezer tanintézménynek pályázati felhívásunkat, melyre szép számmal érkeztek pályaművek az ország valamennyi részéről.

A gyerekek díjazott versei és prózái évente bekerülnek egy kiadványba, ugyanis azzal zárják a pályázatot, hogy a természet csodáit fényképeken is bemutató, igényesen szerkesztett, fotóművészek által illusztrált reprezentatív kötetet jelentetnek meg a gyerekek legjobbnak ítélt alkotásaival. Az első helyen végzettek minden alkalommal okostelefont kapnak, s a 2-3. helyezetteket is igen értékes ajándékokkal díjazzák.

HBN


Öt debreceni díjazott

A 49 díjazott között 5 debreceni diák szerepelt.

  • A 6-9 éves korcsoportnál vers kategóriában megosztott II. helyezett Kovács Boglárka, a Hatvani István Általános iskola tanulója, míg V. helyezett Magyar Luca, a Petőfi Sándor Általános iskola tanulója.
  • A 10-14 évesek prózai kategóriájának IV. helyezettje Tóth Anna Gabriella, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános iskolája Arany János téri feladat ellátási helyének tanulója, VI. helyezett Prágai Viola Emma, a Vénkerti Általános iskola tanulója.
  • A 15-18 éves korcsoport vers kategóriájának V. helyezettje Gyarmati Dominik, az Ady Endre Gimnázium diákja.