Diákmunka Debrecenben – „Kevés munkáért, sok pénzt akarnak”

A szorgalmas tanulóknak több a lehetőségük, őket szívesebben fogadják a munkahelyek.

Az iskolaszövetkezetek is megérzik a válságot, kínálatuk nagyban függ a cégek gazdasági helyzetétől. A megkérdezett munkaközvetítők átlagosan 200-300 tanulót foglalkoztatnak. A szorgalmas, dolgozni akaró és tudó diákok számára mindig igyekeznek lehetőséget biztosítani, hiszen őket legtöbbször a munkáltatók is visszavárják.
Egy diák munkáltatása ugyanis jelentősen olcsóbb
Azok viszont, akik nem megbízhatóak, a beígért munkanapokon nem jelennek meg, nemcsak a cégeknek okoznak bosszúságot. Viselkedésükkel a diákmunkaszövetkezetek hírnevét is rontják, nem beszélve az anyagi veszteségről. Ám a cégek nem csak jó teljesetményük miatt fogadják szívesen a fiatalokat, egy diák munkáltatása ugyanis jelentősen olcsóbb, mint egy felnőtt dolgozóé.
Kevés munkáért szeretnének sok pénzt
– Sok fiatal úgy van vele, hogy kevés munkáért szeretnének sok pénzt – mondta Rácz Adrienn a Fürgediák Iskolaszövetkezet debreceni irodavezetője, megemlítve, ahogyan a kínált munkáknak, úgy az azokra jelentkezőknek is két alapvető csoportja van. – Egyrészt vannak, akik egész évben dolgoznak, ők saját megélhetésük miatt igyekeznek. Vannak viszont olyanok is, akik nem rendszeresen, csak inkább szezonálisan vállalnak munkát, ők általában gyűjtenek valamire vagy egy kis zsebpénzre vágynak – osztotta meg velünk tapasztalatait. Megjegyezte, nyáron háromszor annyi a foglalkoztatott diák, mint évközben. – A szomszédos megyékből is jönnek a lehetőségre várók – tette hozzá, kiemelve: a csúcs június 20. és augusztus 20-a között van.
Tudatosan kérik a diákokat
Szűcs Nórától, a Pensum Diákmunka Iskolaszövetkezet projektvezetőjétől megtudtuk, a legtöbb munkáltató tudatosan kéri a diákokat, és egyenrangú munkatársként kezeli őket. A munkahelyek nagy részén 18 éven aluli diák nem dolgozhat, azonban mégis ők azok, akik a leginkább szeretnének munkát vállalni. – A legkeresettebbek a könnyű fizikai – például árufeltöltő – munkák, legkevésbé a monoton, sokszor unalmas gyári munkák – jegyezte meg a projektvezető.
 
Vegyes tapasztalatok
 
Ahogyan a szövetkezetek úgy a diákok sem mindig elégedettek a lehetőségekkel. Zoltán, aki kérte teljes nevét ne említsük, mert még mindig tanulóként dolgozik, arról panaszkodott sokszor a diákmunkát szervező cég későn vagy egyáltalán nem tájékoztatta időben a munkával kapcsolatos változásokról. – Így nehéz tökéletesen teljesíteni – jegyezte meg.
Matolay György évek óta vállal különböző diákmunkákat, s bár szövetkezetnél is tag, mégis arról beszélt, sokszor ismerős kell egy-egy jó álláshoz. – Azért kezdtem el dolgozni, hogy ne a szüleimtől kérjek pénzt, ha szórakozni megyek, vagy ha szeretnék valamit. Plusz legalább munkatapasztalatot szerzek, nemúgy mint sok fiatal, aki azt se tudja mi az – mondta.
Sütés közben megégettem a kezem
– Vegyes tapasztalataim vannak a munkáltatókkal – kezdte Máltai Orsolya, aki ezek közül két konkrét esetet emelt ki, ami szerinte jól példázza, sokszor a cégek se tudják hogyan álljanak egy diákmunkáshoz. – Egy gyorsétteremben dolgoztam, amikor sütés közben megégettem a kezem, de a főnököm nem engedte, hogy ellássam a sebem. Máskor viszont – szintén azon a helyen – pénzjutalomat és dícséretet kaptam a szorgalmamért – mesélte. HBN–BVZS, VVN