Helyi közélet

2008.12.23. 19:28

Betlehemi láng a Kossuth téren

<p>Ez nem közönséges gyertyaláng, hanem Jézus üzenetét hordozza – hangzott el kedden délután Debrecen főterén, a város karácsonyfája előtt, ahol legalább ötvenen várakoztak. <DIA alt="Betlehemi tűz a Kossuth téren" height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Betlehemi_t__369_z_a_Kossuth_t_ren/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Betlehemi tűz a Kossuth téren" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Debrecen (HBN) – Ez nem közönséges gyertyaláng, hanem Jézus üzenetét hordozza – hangzott el kedden délután Debrecen főterén, a város karácsonyfája előtt, ahol legalább ötvenen várakoztak, hogy a rövid műsor után meggyújthassák gyertyáikat.
A betlehemi Születés Bazilikában található örökmécsesből minden évben lángot vesznek, azt lámpásba zárva, repülőgépen viszik Bécsbe, onnan pedig tovább, szerte Európába. A Református Egyház képviselői december 14-én a Kistemplomban fogadták a lángot, a katolikusok pedig december 20-án, a Megtestesülés templomban.

Sokan kérték

– A betlehemi láng a békét jelképezi számomra, hazaviszem és továbbadom a környzetemben, például a szomszédoknak, akik már várják is, hisz nem tudnk mind eljönni érte – magyarázza Vesszer Béláné, égő mécsessel a kezében.
– Ez a láng többet jelent, mint a közönséges. A karácsony a szeretetről szól számomra. Hitem szerint a azok, akiket szeretünk de már nincsenek köztünk, karácsonykor velünk vannak. Én az ünnepen mindig annyi gyertyát gyújtok meg, ahány eltávozottam van – mondja meghatottan Kovács Zoltánné. Ő lányával és annak barátjával érkezett, velük együtt sok fiatal is van a várakozók között.
– Idén másodszor osztjuk szét a lángot – tudjuk meg Báránkó Andrásnétól, az egyik szervezőtől. – Tavaly nagyon sikeres volt a kezdeményezés, közel 1600 mécsest adtunk az embereknek, most hasonló mennyiséggel készültünk, közösségeink és magánszemélyek adományaként. Bécsből a a debreceni Kolping Család Egyesület tagjai hozták városunkba, a szétosztást a katolikus kisközösségek Háló mozgalma szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában