Helyi közélet

2013.03.01. 17:08

Tömegesen változtatják át a pénzbírságokat

Debrecen - Az országos tendencia alól a hajdú-bihari bíróságok sem képeznek kivételt.

Debrecen - Az országos tendencia alól a hajdú-bihari bíróságok sem képeznek kivételt.Csak minden tizedik pénzbírságot rendeznek az előírt 30 napon belül, a többi eset a bíróságokra érkezik a szankció átváltoztatása céljából.

Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője közölte: az ügyteher olyan méreteket ölt, hogy míg 2011-ben egy ilyen esetben egy hónap múlva már tárgyalt a bíróság, addig most 90 napot is várni kell a kitűzésig. A Debreceni Járásbíróságon például nyolc titkár csak ilyen jellegű esetekkel foglalkozik, s volt olyan nap, amikor három tanács 263 ügyet tárgyalt.

Tavaly a megye öt bíróságára több mint 15 ezer ilyen eset érkezett (8100 a Debreceni Járásbíróságra), míg egy évvel korábban – a jogszabályváltozást megelőzően – mintegy 6 ezret regisztráltak. A Hajdúszoboszlói Járásbíróság statisztikájában például a tavaly előtti 342-höz képest 2012-ben csaknem 1600 ügy jelent meg.

Azon eseteket, melyekben a megbírságolt személy 30 napon belül nem rendezi pénzbüntetését, a megyei kormányhivatal megküldi a bíróságra, a testület pedig a pénzbüntetést elzárásra változtathatja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában