Déri napot tartottak a múzeumban

Akt.:
Déri napot tartottak a múzeumban
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Déri család különleges történetét színes előadások és tárlatvezetések mutatták be vasárnap a debreceni Déri Múzeumban. Különféle színes programok segítették ahhoz a látogatókat, hogy jobban megismerjék a család életét, múltját. Régóta tervezte a múzeum, hogy egy napot szenteljenek az emlékükre.

Nemzetközileg is elismert a Déri Múzeum, Déri család minden tagja maradandót alkotott, amikkel a vendégek közelebbről is megismerkedhettek.

A Déri Nap a Dériben programot azért rendezték meg, mert egy nagyon különleges, tehetséges és rendhagyó családról van szó. Déri Frigyesnek és Déri Györgynek köszönhetően a debreceni Déri Múzeum komoly helyet foglal el a hazai múzeumi életben. Déri Frigyes gyűjteményének köszönhetően nemzetközi szinten is nyilván van tartva a múzeum bizonyos műtárgyakkal.

deri_Fotó: Matey István

– A látogatók érdeklődnek a programkínálat iránt, hiszen elég komoly réteg az, akik vevők a hasonló kulturális eseményekre. Meglepően nagy számban érkeztek vendégek, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen sok embert érdekel a magasabb kultúra és a múzeumi élet. Ha kedvező a fogadtatás, akkor mindenképpen érdemes máskor is tartani hasonló programokat. Nem kizárt, hogy a jövőben egy rendszeres programsorozattá növi ki magát a Déri Nap a Dériben. A család emléke megérdemli azt, hogy tisztelegjünk előttük egy ilyen rendezvénnyel – mondta Kovács József Dénes muzeológus.

– Nagy Emese –