Messzire gurulhat a Gezemicék “tojása”

A helyiekből álló társulat a Rátóti csikótojás történetét adta elő szombat este a monostorpályi közösségi házban
A helyiekből álló társulat a Rátóti csikótojás történetét adta elő szombat este a monostorpályi közösségi házban - © Fotó: Kovács Péter
Monostorpályi – Telt házas előadás, siker, majd a hétvégén irány a Nemzeti Színház – ez a Monostorpályi Gezemicék.

Sürgés-forgás, pakolás zaja hallatszik a falu művelődési háza elfüggönyözött színpadáról. A nézőtér lassan megtelik, van, akiknek csak a falak mellett jut már hely. Helybeliek, de vannak köztük a szomszédos településről is. Bezsélgetnek, fényképezkednek az ismerősök, és persze szóba kerül az előadás is, a Rátóti csikótojás, amelyet az ősszel kezdődött próbák után, ebben a formájában most láthat először a közönség. A darab mentora, Mercs János, a Csokonai Nemzeti Színház művésze csendesen álldogálva szemlélődik a nagyterem színpadtól legtávolabbi részén.

Korábban nem volt kapcsolatom Monostorpályival, most már van; megismertem jó néhány embert, betekinthettem a falu életébe, és ha legközelebb meglátok egy hírt Monostorpályiról, például a Naplóban, azt biztosan elolvasom”

– válaszolja kérdésünkre, majd a darab előkészületeivel folytatja. – A Rátóti csikótojás darab nem az én választásom volt, a helyi színtársulat vezetőjének ötlete alapján kezdték a megvalósítást, amit javaslataimmal segítek. A 19 szereplővel hetente egyszer próbálunk, készültünk a helyi bemutatóra, majd egy hét múlva a budapestire, ami ugyancsak egy bemutató lesz, tehát nem verseny. Bízom benne, hogy lesz utóélete is a darabnak, gondolok itt arra, hogy a környékbeli településeken is bemutathatják majd. Szeretem az ilyen helyzeteket. Amikor erőfeszítéseket kell tenni, hogy az emberek kimozduljanak otthonról, csináljanak valamit. Itt pedig értéket teremtenek.

pj-3

Fotó: Kovács Péter

Először a helyieknek

Azt, hogy pontosan milyen előzményei vannak a szombat késő délutáni színi előadás bemutatónak, már Hermann Attilától, a Nemzeti Művelődési Intézet hajdú-bihari irodájának munkatársától tudjuk meg. – A művelődési intézet 2015-ben indította először a Pajtaszínház programot, amelynek keretében a falusi színjátszás újraélesztése volt a cél. A projektben részt vevő települések a Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Nemzeti Színházban mutathatják be produkcióikat. Hajdú-Biharból eddig Földes, Kaba, Derecske, Balmazújváros és Sáránd amatőr színjátszó csoportja mutatkozhatott be a nagyközönség előtt. Január 27-28-án zajlik a Pajtaszínházi Szemle, ahol megyénket a kiválasztásunkalapján a Monostorpályi Gezemicék képviselik. Az együttes a budapesti megmérettetés előtt a településen élőknek is bemutatja a Rátóti csikótojás című előadását. A szervezésben a Művelődési Intézet hajdú-bihari irodájának együttműködő partnere az Együtt Monostorpályi Jövőjéért Közhasznú Egyesület volt.

Ötvenen elkísérik őket

Hermann Attila elárulja azt is, hogy munkatársa az a Szilasi Zsanett, aki a Monostorpályi Gezemicék színjátszókör tagjaként már előzőleg a faluban újra életre hívta a Rátóti csikótojás című darabot. Ez megkönnyítette a művelődési intézet választását arra vonatkozóan, hogy ebben az évben melyik település képviselje Hajdú-Bihart az országos bemutatón. Kék szoknyában, fehér ingben, az előadás előtti előkészületek izgalmától kipirult arccal érkezik a színpadról, hiszen ő játssza Mancikát, az egyik rátóti asszonyt.

pj-1

Fotó: Kovács Péter

– A fő célunk, a közösség létesítése, szerintem teljesült; nézze meg, negyedóra van a kezdésig, és már tele van a színházterem. És a társulatunk is egy nagyszerű közösséget alkot. Az előkészületben a legnehezebb, bármilyen meglepő, a próbák idejének összehangolása volt, hiszen munkába, iskolába járnak a társulatunk tagjai, otthon gyermekeket nevelnek. Így csupán hetente egyszer jöttünk össze, leginkább hétvégén. A Rátóti csikótojás című darabot 2015-ben már előadtuk, igen nagy sikerrel, ezt szerettük volna megismételni. Az akkori szereplők közül többen kimentek Írországba, így a stáb most szinte teljesen új. Az öltözeteket, a díszletet mi, magunk csináltuk. Budapestről pedig – bizunk benne – életre szóló élménnyel térünk haza. Gondolja el! A Nemzeti Színházban játszanak a monostorpályiak, ezek az emberek! Egy 50 fős busszal jönnek a faluból megnézni az ottani előadásunkat. Ez a társulat pedig együtt marad, hiszen már most vannak meghívásaink. Bakonszegen és Létavértesen biztosan előadjuk a Rátóti csikótojást.

HBN-KZS


A szereposztás

Rátóti Asszonyok

 • Asszony (Pletykás Julcsa): Morák Noémi
 • Asszony (Rózsa): Hajdúné Sáfrán Dóra
 • Asszony: Szegedi Andrea Krisztina
 • Asszony (Magdi): Berzi Gyuláné Magdika
 • Asszony (Mancika): Szilasi Zsanett
 • Asszony (Bözsike): Antal Erzsébet
 • Asszony (Irénke): Bodnárné Szántó Erika

Csősz: Bodnár András

Rátóti Nagyurak

 • Úr, a Bíró: Gali János
 • Úr: Nagy Lajos
 • Úr: Deim László
 • Úr: Szabó István
 • Úr: Hajdú Zsolt

Cselédlány: Kalmár Katalin

Ministránsfiúk: Hajdú Máté, Szabó Dominik

Bába asszony: Kovács Sándorné Anikó néni

Nyuszi: Morák Réka


Szubjektív

Egyszerű, de ötletes díszlet, mívesen készített öltözetek, korunk trendi cselekedeteiből átvett aktualitások (például járóbotra erősített mobiltelefonnal szelfiző pletykás asszonyok), ízes tájszólás az egyik oldalon. Míg a másik oldalon egy-két beszédhiba, hangsúlyozási probléma, kicsit szoros színpad és emiatt olykor zavaró kavalkád.

De ez utóbbiak kit érdekelnek, amikor a szomszédban él a ministráns fiú, a bíró bármikor szembe jöhet az utcán, Mancika pedig ott van minden rendezvényen, és segít, ahol csak tud. Most pedig mindannyian egy új oldalukról mutatkoznak be; kacagtatnak, szórakoztatnak bennünket. És ez a lényege a falusi színjátszásnak! Éljen és virágozzon minél több helyen és jó hosszú ideig.Derecske.
HAON.HU


hirdetés