Mennyit kap a polgármester?

Kistelepüléseken a közmunka koordinálása is a polgármesterre marad
Kistelepüléseken a közmunka koordinálása is a polgármesterre marad - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Egyikük se szeretné, ha a béremelésük egy részét a falu kasszájából kellene kivenni.

Jelentősen nő a kistelepülési polgármesterek fizetése azt követően, hogy a bérüket (a lakosságszám arányában) az államtitkári alapfizetéshez igazítják. Új elem a rendszerben, hogy a fizetésemelést a budapesti főpolgármester kivételével valamennyi polgármesterre kiterjesztették.

„Soha nem kértem”

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere azzal kezdte, hogy bár őt nem kérdezték meg, de azt gondolja, hogy (ismerve a berettyóújfalui kistérség polgármestereinek a jövedelmi helyzetét) első és legfontosabb az 1500 fő alatti kistelepülési polgármesterek bérének a rendezése.

Én egy lépést se tettem a saját bérem emelése érdekében, mint ahogy a prémium után se mentem soha.

Ha kapok béremelést, azt köszönettel elfogadom, de ha mindenkinek nem jut a rendelkezésre álló forrásból, akkor inkább az 1500 alattiakra koncentráljanak. Nekik száz százalékban állja az állam a béremelés költségét, a nagyobb adóerő-képességgel rendelkező településeken pedig lehet vitatkozni a tehervállalás megosztásának a mikéntjén – jelentette ki Muraközi István.

Munka van bőven

Veres Margit, Balmazújváros polgármestere úgy fogalmazott, hogy a fizetésemelésnek természetesen mindenki örül, még akkor is, ha egy polgármester nem elsősorban az anyagiak miatt vállalta el a megbízatást. „Munka van bőven, a kistelepüléseken bizony sokszor olyan dolgokkal is a polgármestert keresik, amik egyébként az ügyintézőre tartoznának. Ráadásul az ebbe a körbe tartozó kollégák ma kevesebbet keresnek, mint korábban. A nagyobb településeken ez a probléma talán kevésbé élesen vetődik fel, bár tény, hogy az önkormányzati dolgozók hovatovább tíz éve nem kaptak fizetésemelést. Nekik kellene mielőbb rendezni a bérüket. Ellenkező esetben a polgármesteri hivatalok el fogják veszíteni a legjobb dolgozóikat, hiszen például a kormányhivatalokban időközben volt bérrendezés. A települések zömének azonban erre a helyi adóból már nem telik” – jelentette ki megkeresésünkre Veres Margit.

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere szerint az biztos, hogy egy kistelepülésen másként kell a polgármesternek dolgozni, mint a városban. – A falvakban az emberek közelebb vannak egymáshoz, a városban viszont nagyobb léptékű döntéseket kell meghozni. Egyik se egyszerű. Az viszont tényleg szégyenletes dolog, ha (mint van rá példa) a falu polgármestere annyi pénzt kap, vagy annyit se, mint a közmunkása. Nyilván senki nem fogja visszautasítani, ha a bértáblán változtatnak, hiszen ebben a szektorban 8-10 éve nem volt béremelés. Az azonban mégiscsak furán venné ki magát, hogy a polgármester bérét emelik, a hivatali dolgozókét pedig továbbra sem – véli.

Kettős érzésekkel

– Furcsa kettős érzései vannak az embernek. A kisebb falvak vezetői tényleg méltatlanul keveset keresnek, nekik mindenképpen adnék. Attól felfele (bár nem állítom, hogy túl vagyunk fizetve) ahol telik rá, ott emeljenek – vélekedik Szabó József, Monostorpályi polgármestere.

– Inkább olyan aránytalanságok kezdenek kialakulni mostanság nálunk is, hogy a helyi intézményvezetők bérét az állam emeli, és így többet keresnek, mint a polgármester vagy a jegyző. Ezeket a feszültségeket is érdemes lenne kezelni, de újra mondom, nem mi, polgármesterek vagyunk azok, akik a legkevesebbet keresik ebben az országban.

Természetesen örülünk neki, ha rendezik a pénzünket, annak viszont nagyon nem örülnénk, ha a fizetésemelésnek akár csak 25 százalékát a településnek kellene előteremteni.

Álljak oda az emberek elé, és mondjam azt nekik, hogy márpedig a törvénybe foglalt fizetésemelésem egy részét a falutól kell elvenni? – utalt a helyzet abszurditására Szabó József.

– Petneházi Attila –


Kinek mennyi százaléka lesz?

Az 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés (997 ezer 200 forint) 30 százaléka lesz, 1500 lakosig 40, 2000 lakosig 50, 5 ezer lakosig 55, 10 ezer lakosig 60, 30 ezer lakosig 70 százaléka. A fölött 80 százalék. Az emelés költségvetési vonzata éves szinten másfél milliárd forint.
Derecske.
HAON.HU


hirdetés