Halálos késelés Derecskén: ítéletet hoztak a Debreceni Törvényszéken

Akt.:
A hétfői tárgyaláson
A hétfői tárgyaláson - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Derecske – Négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék a szállásadóját májusban megkéselő nőt.

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek Á. Csabánét a törvényszék a hétfői tárgyalásán. Az ítélete nem jogerős, az ügyészség ugyan három nap gondolkodási időt kért, de a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott barátja, M. S. kérte meg Cs. J.-né sértettet, hogy fogadja be Á. Csabánét lakótársnak derecskei lakóházába. A sértett ebbe beleegyezett. A vádlott és a sértett az együttlakásuk alatt italozó életmódot folytattak. A lakótársak eleinte jól kijöttek egymással, de egy idő után rendszeressé váltak a viták, a veszekedések, amelyek egyes esetekben tettlegességig fajultak – tartalmazza a vádirat.

der2

Fotó: Derencsényi István

Orvost hívott

Május 17-én a vádlott és a sértett délelőtt bort ivott. Délután a két nő tovább italozott, ugyanakkor a vádlott reggel bevett egy, majd délután két szem gyógyszert is. Már ekkor szóváltás alakult ki közöttük. Este a nők lefeküdtek aludni, sötétedés után ébredtek fel. Tovább italoztak, szóváltásba keveredtek, de tettlegesség még ekkor sem volt közöttük. Fél tíz körül a sértett vacsorázott, majd az ételt elrakta a szoba szekrényébe. Kisidő múlva a vádlott az ételt kivette és enni kezdett. Az evéshez egy 18 centiméter hosszúságú, kilenc és fél centiméter pengehosszúságú kést használt. A sértett tovább szidalmazta a vádlottat, aki emiatt indulatos lett, majd odalépett a sértett elé, és a bal kezében lévő késsel megszúrta az asszony jobb combját. A szúrást követően a kést kihúzta, és ezzel a mozdulattal átvágta a nő combverőerét, amely azonnal vérezni kezdett. A sértett kiment a szobából, a vádlott kicsit később Cs. J.-né után indult, akit az előszobában fekve talált, megpróbálta a földről felemelni, ez azonban nem sikerült. Á. Csabáné ekkor már észlelte a sértett környezetében lévő nagy vértócsát, azt elkezdett feltörölni. Félbehagyta a takarítást, s az orvosi ügyeletre ment, ahol egy fejsérült idős nőhöz kért segítséget. A helyszínre mentő érkezett, de a bántalmazás miatt előálló vérvesztés következtében a sértett elhalálozott. Sérülése olyan súlyos volt, hogy életét az idejében érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás is csupán eshetőlegesen menthette volna meg.

der3

Fotó: Derencsényi István

Egyértelmű a bűnösség

A Debreceni Törvényszék megállapította: a gyógyszer és az alkohol együttes hatása miatt a vádlott csak homályosan, vagy egyáltalán nem emlékezett a részletekre. Ettől függetlenül a gyanúsítottként tett vallomása, a tanúvallomások, a szakértői vélemények és az okirati bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a bűnösségét. Az egyértelművé vált, hogy Á. Csabáné nem akarta kioltani szállásadója életét, így a vádiratban halált okozó testi sértés szerepelt. Virágh Pál indoklásában kifejtette azt is, nem tudni, hogy a verőeret mikor vágta át a kés, de az biztos, hogy a vádlottat nem a gyilkosság szándéka motiválta.

HBNDerecske.
HAON.HU


hirdetés