Az építtetőknek is irányt mutat az arculati kézikönyv

Képek Derecske arculati kézikönyvéből
Képek Derecske arculati kézikönyvéből - © Forrás: derecske.hu
Derecske – A helyi lakosság érdemi módon szólhat bele lakóhelyük arculatának alakításába.

A település önkormányzata a város honlapján közzétette településképi Arculati Kézikönyvét (pdf), amit a 2017. december 21-i képviselő-testületi ülésen megtárgyaltak, majd elfogadtak. A településkép védelméről szóló, 2016. évi LXXIV. törvény egyik legfontosabb, gyakorlati megvalósulást segítő eszköze.

A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készült. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően, és mindenki számára érthető módon mutatja be egy közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait. Meghatározza Derecske településképi jellemzőit, az egymástól jól elkülönülő településrészeket jellemzőikkel és értékeikkel, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket, beépítési vázlatokat.

Az arculati kézikönyv egy ez idáig nem létező, újonnan bevezetett szabályozási műfaj. Hosszú távon jelentősen befolyásolja a település életét, ezért az a nyilvánosság biztosításával készült, hogy a helyi civil szervezetek, lokálpatrióták, a helyi lakosság érdemi módon szólhasson bele lakóhelyük arculatának alakításába – áll az indoklásban. A képviselő-testület által elfogadott hiánypótló kiadvány elérhető és megismerhető a város honlapján.

HBNDerecske.
HAON.HU


hirdetés