Az édenkertből hoznak rézkarcokat

Gross Arnold: Bűvész (rézkarc)
Gross Arnold: Bűvész (rézkarc)
Derecske – Különös mesevilágba hívja látogatóit a derecskei alkotói társulás.

Gross Arnold grafikusművész (1929–2015) emlékkiállításának megnyitójával veszi kezdetét a XXII. Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep, július 16-án.

Negyvenkét mű, több évtized

Az egyebek közt Kossuth- és kétszeres Munkácsy-díjas, erdélyi születésű alkotót – ahogy az a meghívón közzétett ismertetőből is kiderül – a rézkarc műfajának egyik legizgalmasabb újragondolójaként tartja számon a művészettörténet. „Varázslatos képi világáról, édenkert hangulatú rézkarcairól” itthon és külföldön egyaránt jól ismerik. – Különös mesevilágba invitál. Meghívásának egyetlen célja van: örömet, boldogságot szeretne okozni mindenkinek, aki oda belép – olvasható a szövegben.

gross2Gross Arnold

A derecskei műhely ezt a mágikus univerzumot igyekszik feltárni a közönség előtt egy bővebb válogatással a július 24-ig megtekinthető tárlaton. – Negyvenkét művet mutatunk be, zömében rézkarcokat – tájékoztatta a Naplót Pardi Sándor telepvezető. – Az összeállítás 1947-től kezdve Gross Arnold alkotói évtizedeinek java részét felöleli – tette hozzá a szakember.

Egyedülálló arculat

A derecskei telep – mint művészetkedvelő körökben ismert – a grafika sok évszázados hagyományait és kortárs áramlatait foglalja egységbe több mint húsz esztendeje, s ezzel egyedülállónak számít. E felfogás természetesen az idén sem változott – mint ahogy az sem, hogy a júliusi találkozót minden évben a grafikai művészet egy-egy jeles személyiségére emlékező kiállítással indítják.

gross3Gross Arnold: Varázsfüvek, madarak (rézkarc)

Pardi Sándortól azt is megtudtuk: a mostani idényben tizenhat hivatásos képzőművészt várnak közös munkálkodásra, öt műteremben. A tagok az együtt töltött tíz nap végeztével – a hagyományokhoz híven – szavazással választják ki egymás közül a kurzus legjobbját, s munkáját Móré Mihály-emlékéremmel ismerik el, melyet a friss termést bemutató zárókiállításon adnak át, július 26-án.

FGY


Főbb események

XXII. Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep

Megnyitó

Gross Arnold grafikusművész emlékkiállítása
július 16., hétfő, 16 óra
Köszöntőt mond: Jantyik Zsolt, Derecske alpolgármestere
A kiállítást megnyitja: Kratochwill Mimi művészettörténész
A művésztelepet megnyitja: Pardi Sándor telepvezető
A kiállítás megtekinthető: július 24-ig

Zárókiállítás

július 26., csütörtök, 16 óra
Köszöntőt mond: Bakó István, Derecske polgármestere
A kiállítást megnyitja: Tamus István grafikusművész
Megtekinthető: augusztus 30-ig

Mindkét esemény helyszíne a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár Kisgalériája.Derecske.
HAON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés