360 fokos videó: A Nemzeti Színházig gurította a Gezemicéket a csikótojás

360 fokos videó: A Nemzeti Színházig gurította a Gezemicéket a csikótojás
© Forrás: YouTube / Hírek360
Derecske, Monostorpályi – Monostorpályiból egészen a Nemzeti Színházig repítette a Gezemicéket A rátóti csikótojás.

Adott egy baráti társaság, melynek tagjai 2015-ben gondoltak egyet, és amatőr színjátszó csoportot alakítottak. Azóta ők a Gezemicék, Monostorpályi büszkeségei. Első szereplésük az alakulás évében egy Magyarország, Szeretlek! rendezvényen volt, ahol A rátóti csikótojás című népmesét adták elő, majd a Nemzeti Művelődési Intézet Pajtaszínház programjának jóvoltából újra összeálltak. Február első hétvégéjén Derecskén találkoztunk velük, ahol a Művelődési Házban álltak ismét színpadra.

Szelfivel búcsúznak a rátóti asszonyok

A derecskei előadásuk előtt nagy volt a sürgés-forgás a színpadon, de azért alkalmunk nyílt egy rövid beszélgetésre a csoport néhány tagjával. A húszfős társulat számára a legnagyobb nehézséget a próbák megszervezése okozta, hiszen vannak köztük tanulók, dolgozó felnőttek, családanyák/apák, sőt, egy nyugdíjas is erősíti a csapatot.

A Gezemicék a 2009-ban alakult Együtt Monostorpályi Jövőéért Közhasznú Egyesület égisze alatt működnek. A Nemzeti Művelődési Intézet Pajtaszínház programjában mentort is kaptak Mercs János személyében, akinek segítségével kicsit átdolgozták az előadást. Mentoruk tanácsai hasznosnak bizonyultak, bár már első előadásukba is csempésztek újításokat: a rátóti asszonyok szelfivel búcsúznak egymástól a piacon, sőt, a népmesében arról sem olvashattunk, hogy egyiküknek megcsörren a telefonja pletykálás közben.

A buszon volt a főpróba

A Gezemicék útja egészen Budapestig vezetett, ahol a magyar kultúra napjához kapcsolódó Pajtaszínházi szemlén képviselték Hajdú-Bihar megyét a Nemzeti Színházban. Ezt egy telt házas fellépés előzte meg Monostorpályiban, az ott kapott szeretettel és energiával feltöltődve vágta neki a fővárosnak, az utolsó próbára pedig a buszon került sor.

És még egy héttel a szemle után is rengeteg kérdés, gratuláció fut be hozzájuk. Ők maguk sem hitték, hogy ekkora felhajtás veszi majd körül őket, s ennyien figyelemmel kísérik majd, hogyan öregbítik a falu hírnevét.

Úgy néz ki, nem állnak meg: már felvetődött annak ötlete, hogy feldolgozzák A rátóti asszonyok esetét is.

Kiss Dóra | Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


A helyiekből álló társulat a Rátóti csikótojás történetét adta elő szombat este a monostorpályi közösségi házban
Monostorpályi - Telt házas előadás, siker, majd a hétvégén irány a Nemzeti Színház - ez a Monostorpályi Gezemicék. Sürgés-forgás, pakolás zaja hallatszik a falu művelődési háza elfüggönyözött színpadáról. A nézőtér lassan megtelik, van, akiknek csak a falak mellett jut már hely. Helybeliek, de va...Derecske.
HAON.HU


hirdetés