Helyi közélet

2014.07.29. 15:46

ESA kongresszus az egyetemen

Debrecen - Az Európai Agronómiai Társaság (ESA) augusztus 25-29. között a Debreceni Egyetemen rendezi meg XIII. kongresszusát.

Debrecen - Az Európai Agronómiai Társaság (ESA) augusztus 25-29. között a Debreceni Egyetemen rendezi meg XIII. kongresszusát.

Az ESA a növénytermesztési és a hozzá kapcsolódó tudományokkal (talajtan, klimatológia, nemesítés, biotechnológia, növényi modellezés stb.) foglalkozó nemzetközi szervezet, amely nem csak európai, hanem más földrészeken található országok kutatóit, egyetemi oktatóit, gyakorlati szakembereit integrálja.

A debreceni növénytermesztési kutatások jelentőségét, nemzetközi elismerését bizonyítja, hogy az ESA elnöki teendőit Pepó Péter, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzora látja el.

A közel egy hetes kongresszusra több mint 250 résztvevő jelezte részvételét a világ 37 országából. Érkeznek a kongresszusra az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról, afrikai országokból, azonban a legjelentősebb számban az európai országok, így Franciaország, Spanyolország, Németország, Írország, Olaszország, Lengyelország kutatói képviseltetik magukat.

A 20 fős rendező bizottság olyan tudományos programot állított össze, amely új struktúrában tárgyalja a növénytermesztési kutatások legújabb nemzetközi eredményeit.

A plenáris előadások elsősorban az agronómiailag, biológiailag hatékony, ökonómiailag versenyképes és környezetbarát, fenntartható növénytermesztés meghatározó területeit érintik. A kutatási eredmények részletes, interdiszciplináris bemutatására 8 szekció 50 előadásában, valamint 200 poszteren nyílik lehetőség. Teljesen új területet mutat be az a szekció, amely a kutatási eredmények innovációjával, valamint a privát- és közszféra kutatási együttműködési lehetőségeivel, eredményeivel foglalkozik.

A résztvevők az Európában is különleges, számos vonatkozásban egyedülálló egyetemi, látóképi tartamkísérletekkel is megismerkedhetnek. A kongresszus programjának szerves részét képzi az a tanulmányút, amelyen a résztvevők az UNESCO világörökségeként számon tartott hortobágyi pusztáról, annak állatvilágáról, valamint Tokaj borvidékének termesztéstechnológiájáról és borairól kaphatnak részletes ismertetőt.

A kongresszus keretében workshopokon az Elsevier Kiadó által szervezett nemzetközi publikálási lehetőségekkel, a Debreceni Egyetemen kidolgozott komplex öntözési rendszerrel, valamint a közép-kelet-európai országok növénytermesztési kutatásainak, együttműködési lehetőségeinek a kérdésével is foglalkoznak kutatók.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában