Depressziós a cicusunk?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A megváltozott élettér és szerepkörök miatt gyakran nem ismerik fel a gazdik, ha baj van háziállatukkal.

A macskák kommunikációjának értelmezése sokaknak gondot jelent, így a stressz és a szorongás jeleinek felismerése is – árulta el Dr. Sátori Ágnes állatorvos.

A macskák manapság elsősorban a társas igényeket elégítik ki és jól reflektálnak az emberek hangulatára, a különböző élethelyzetekre is: sok támogatást nyújthatnak gazdájuknak. Egy cica segíthet a gyermekekben kialakítani a felelősségérzetet, illetve fiatal párok esetében felkészülni a leendő gyermek érkezésére – mondta Dr. Pataki Éva pszichiáter, aki szerint egy új családtag érkezése felboríthatja a legidillibb állapotot is és viselkedészavart válthat ki a cicánál.

Költözés és környezetváltozás

A Feliway a közelmúltban végzett felmérésében 2037 gazdit kérdezett meg a macska­tartással kapcsolatban: a válaszadók 79 százaléka tapasztalt már különböző helyzetekben – például költözés, lakásfelújítás vagy látogatók érkezése esetén – viselkedésváltozást kedvencénél. Macskastresszre utaló jel lehet, ha a cica elbújik, szokatlan vizelési szokásokat vesz fel, aktivitása csökken, étvágya megváltozik, összekarmolja a bútorokat vagy túlzott mértékben tisztálkodik. Szerencsére a problémák megszüntetésére létezik természetes megoldás: spray segítségével a cicák szorongása kezelhető. Ezek a termékek a cica pofatájéki feromonjának szintetikus mását tartalmazzák, amelyet a macska a biztonságosnak ítélt környezetében helyez el – mondta el Dr. Szilágyi Noémi állatorvos.

A cicák életében a beilleszkedés nem mindig zökkenőmentes, akár a legkisebb változásra is érzékenyen reagálhatnak. A szorongásra utaló jelek esetén érdemes felkeresni az állatorvost, aki megállapítja, hogy nem valamilyen betegség van-e a háttérben. Amennyiben macska­stresszel állunk szemben, el kell kezdeni a kezelést.

HBN