Demonstráltak a debreceni pedagógusok

Demonstráltak a debreceni pedagógusok
Szolidaritásukat fejezték ki a pécsiek felé a hajdú- bihari pedagógusok abban, hogy február 22-én demonstrálnak az ellen, hogy 2010-től elvették tőlük a 6000 forint összegű havi cafeteria juttatást.

Fábiánné Kalotai Kinga, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanára, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja elmondta, náluk a pedagógusok egyharmada vett fel a mai tanítási napon Pécs feliratú kitűzőt, illetve a tanári szobában elhelyezték a Hajrá Pécs! feliratot és a demonstrációra való felhívást.
Megtudtuk, minden évben kérik a kormányzatot, hogy a köztisztviselőkhöz hasonlóan a közalkalmazottak juttatásait is foglalják törvénybe. Enélkül is adható ugyan juttatás, a pedagógusok ezen kérése azonban azon múlik, hogy a helyi önkormányzattal meg tudnak-e egyezni.
Debrecenben átlagosan bruttó 200 ezer forint egy tanári fizetés, ám emellé szinte semmilyen juttatást nem kapnak. Fábiánné elmondta, azon oktatási intézményekben, ahol van konyha, ott kedvezményesen ebédelhetnek annak pedagógusai. A PDSZ jó néven venne a közalkalmazottak számára akár ruhapénzt, internettámogatást vagy étkezési utalványt, de akár helyi közlekedési bérletet is.