Délvidéki óvodán segít a pénteki református bál

Fekete Károly püspök és asztaltársasága a tavalyi bálon
Fekete Károly püspök és asztaltársasága a tavalyi bálon - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az óvoda állami akkreditációjához szükséges új épület megvalósításában segítenek az adományozók.

A Tiszántúli Református Egyházkerület február 5-én, pénteken kilencedik alkalommal rendezi meg a Református Jótékonysági Bált, amelynek teljes bevételével az állami akkreditációjáért küzdő Maradéki Magyar Református Óvodát segítik. Mint Buzás Borbála, a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense elmondta, minden évben más határon túli oktatási intézményt támogatnak.

Maradékon, a szerbiai kis településen évtizedekig nem volt magyar nyelvű oktatás, egy pályázatnak köszönhetően viszont 2013-ban a helyi egyházközségnek sikerült egy hétvégi óvodát indítania, mely a magyar állam segítségével 2014 áprilisában délelőtti óvodává nőhette ki magát.

– Az egyházközség küldetésének tekinti a magyar nyelv továbbadását az új generációknak, hiszen a térségben nagyon sok a vegyes házasság, aminek a következtében a gyerekek sokszor nem is tanulják meg a magyar nyelvet – tudtuk meg Buzás Borbálától. Az óvoda célja, hogy államilag elismertté váljon, hiszen akkor a jelenleg 9 gyermek mellett az iskolai előkészítősök is járhatnának az intézménybe. – Ehhez azonban – a most az egyházközség gyülekezeti termében működő – óvodának egy európai uniós szabványnak megfelelő épületre van szüksége. Ebben segít a Tiszántúli Református Egyházkerület a jótékonysági báljával, csakúgy mint a magyar állam, amely egy nagyobb összeget ígért az óvodának.

HBN


Itt segítettek

  • 2008: nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium – Románia
  • 2009: kárpátaljai református gimnáziumok
  • 2010: Rozsnyói Református Alapiskola – Szlovákia
  • 2011: délvidéki Bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvoda
  • 2012: Zilahi Református Wesselényi Kollégium – Románia
  • 2013: kárpátaljai fogyatékkal élő gyermekek
  • 2014: Kőhalmi Szórványdiákotthon – Románia
  • 2015: Tompa Mihály Református Gimnázium – Szlovákia
hirdetés