Jövőre nyithatja meg kapuit az új ipari park Debrecenben

Akt.:
Jövőre nyithatja meg kapuit az új ipari park Debrecenben
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Akár 18 ezren is dolgozhatnak majd a Mikepércsi út mellett épülő új ipari parkban.

A gazdaság növekedése mellett a déli városrész felpezsdülését is várja az önkormányzat az új Déli Ipari Park megépülésétől – hangoztatta Papp László polgármester a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfői elnökségi ülésén.

A városvezető reményei szerint a betelepülő cégek akár 18 ezer új munkahelyet is teremthetnek, ennek elősegítésére jövő év végéig 8-10 milliárd forintot invesztál a város a déli ipari övezet fejlesztésébe. Már készül az elektromos, a víz- és szennyvízrendszer, de hamarosan hozzáfognak a gázhálózat kiépítéséhez is.

– Az Új Főnix Terv egyik legfontosabb eleme a gazdaságfejlesztési rész. A mai ülésen arról is szó esett, miként tudnánk elérni, hogy az ország keleti területének egyértelműen Debrecen legyen a gazdasági központja. Jó alapokra tudunk építeni, hiszen az a tudásbázis, ami a középfokú iskolarendszerben és az egyetemen rendelkezésre áll, alkalmas arra, hogy a céljainkat el tudjuk érni. De emellett a város igyekszik előidézni bizonyos gazdasági folyamatokat, például irodaház-építési programokkal és a déli gazdasági övezet jelentős fejlesztéseivel.

Már zajlanak az ipari infrastruktúra kialakításának folyamatai, és reményeink szerint 2018-tól már betelepülő gyárakat tud fogadni a terület”

– bizakodott Papp László.

Negyedmillióra

Az ipari parkban a legkisebb vásárolható telek négyhektáros lehet. Az övezet jó megközelíthetőségét a repülőtér irányából egy, míg a 47-esről két bekötőút segíti majd.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

– Az Új Főnix Terv része egy nagyobb víziónak, amely elvezethet ahhoz, hogy 2050-re a cívisváros valóban a régió központjává váljon. A város lélekszámát többek között az új munkahelyek segítségével 250 ezerre tornáznánk fel, ezzel a belső piac számára is új lehetőségeket nyitva meg.

A polgármester arról is beszámolt, tízmilliárdos beruházással egy 2000-2500 dolgozó elhelyezésére alkalmas szolgáltatási központot hoznak létre a város északkeleti részében. Az elképzelések szerint a belvárost alközpontok vennék körül, ezek egyike lenne az északkeleti, a repülőtér melletti, illetve a Vágóhíd utca környéki, úgynevezett rozsdaövezet helyén majdan felépülő alközpont.

Nem csak külföldieknek

A város háttértámogatásával és a remek adottságával a Déli Ipari Park a külföldi befektetők mellett a hazai vállalkozók érdeklődését is felkelti majd – ebben bízik Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– A Déli Ipari Park fejlesztése a régió legnagyobb gazdaságfejlesztő beruházása, hiszen a város olyan feltételeket teremt az infrastruktúrában, valamint a háttérintézményekben, ami idevonzhatja a nagybefektetőket a következő időszakban. Természetesen a kis- és középvállalkozókat is várjuk, bár tudjuk, hogy jelenleg van különbség hatékonyságban a multik javára. Ennek megoldása óriási kihívás számunkra is, mert ha ezen nem tudunk változtatni, nagy hátrányba kerülünk a gazdasági növekedést illetően.

HBN–MSZA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .