Dél-Koreára figyel a világ, kezdődik a téli olimpia

Akt.:
A phjongcshangi Alpensia Síugró Központ az olimpiai ötkarikával az előtérben 2018. február 2-án. Az ötkarikás játékokat február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen.
A phjongcshangi Alpensia Síugró Központ az olimpiai ötkarikával az előtérben 2018. február 2-án. Az ötkarikás játékokat február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – A debreceni Nagy Konrád 13-án 1500, majd 23-án 1000 méteren száll harcba.

Ugyan a hivatalos megnyitót pénteken tartják (magyar idő szerint délben kezdődik), a curling vegyes páros csoportküzdelmeivel már csütörtökön megkezdődött Phjongcshangban a XXIII. téli olimpia, mely február 25-ig tart. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat tagjai kihagyják a megnyitót, mivel akkorra kaptak edzésidőpontot. A magyar zászlót a debreceniek kiválósága, Nagy Konrád viszi majd.

A játékok megrendezésére három város adta be pályázatát, végül Annecy és München ellenében Phjongcshang nyert. Összesen 15 sportág 102 versenyszámában osztanak érmeket, több mint 90 ország 2900 sportolóját várják a szervezők a küzdelmekre.

A magyar színeket öt sportágban 19 versenyző képviseli majd. Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Alpesi síben Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja és Maróty Mariann indulhat, sífutásban pedig az egy-egy magyar szereplési joggal Kónya Ádám és Szőcs Emőke. Swaney Elizabeth révén a síakrobaták félcső számában is lesz magyar induló a dél-koreai játékokon.

Bármi lehet

Az esélyeket tekintve a gyors­korisoktól várható érem. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke szerint a várakozások ellenére a versenyzők vállát nem nyomja a teher, nem nyomasztja őket a tét. Hangsúlyozta, hogy a magyarok egyértelműen a szűk világ­elitbe tartoznak Kanadával, az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával, Japánnal, Kínával és Hollandiával együtt.

Bennünket üldöznek a többiek, meg mi üldözzük egymást. Ebből pedig bármi lehet”

– mondta az elnök, hozzátéve, hogy a sikerhez kell némi szerencse is, de az csak azt találja meg, aki a legjobbak közé tartozik. „Első akarok lenni, így mentek ki, s ebből a legjobb is kijöhet.” A MOKSZ vezetője beszélt arról is, hogy elsősorban a férfiakat szokták emlegetni az esélyesek között, de szerinte a női csapat is eredményes lehet majd, mert szintén remek versenyzők alkotják. Hangsúlyozta, hogy nem csupán a sportolók tartoznak a legjobbak közé, hanem a szakmai stáb is kiemelkedő a válogatott mellett. Kósa úgy véli, a debreceni Nagy Konrád akár meglepetést is okozhat a téli játékokon, míg Tóthtal kapcsolatban abban bízik, hogy a rövid programból továbbjut majd és bemutathatja a kűrjét.

Nagy Konrád egyébként már részt vett egy tesztversenyen a helyszínen. „Van még mit csiszolni, de van még időnk, 13-án lesz az 1500 méteres verseny. Most azért kellett elindulnunk, hogy a verseny okozta stresszt lemodellezzük, és megnézzük, ezen a jégen mit tud” – idézi a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja Telegdi Attila szakmai igazgatót. A szakember hozzátette, a rendelkezésre álló időben ki tudják javítani azokat a technikai hibákat, amelyek előjöttek a futam közben. Hangsúlyozta, ez a tesztverseny éppen beleillett Nagy felkészülésébe.

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola korisa másodszor szerepelhet olimpián, Szocsiban 26. lett 1500 méteren, idén pedig kedvenc távja mellett 1000 méteren is indulási jogot szerzett.

A küzdelmeket az M4 Sport és az Eurosport közvetíti.

HBN


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által közreadott felvételen Nagy Konrád gyorskorcsolyázó, a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpián induló magyar csapat tagja 2017. december 22-én.
Budapest/Phjongcshang - A gyorskorcsolyázó Nagy Konrád helyi idő szerint szerda este részt vett első tesztversenyén a pénteken rajtoló phjongcshangi téli olimpia előtt. "Van még mit csiszolni, de van még időnk, 13-án lesz az 1500 méteres verseny. A mai ezer méteren azért kellett elindulnunk, hogy...

Budapest - Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke szerint igazi sportemberek alkotják a phjongcshangi téli olimpián induló rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat, akik úgy utaztak el Dél-Koreába, hogy nyerni akarnak. A sportvezető az M4 Sport Sportreggeli című műsoráb...

Phjongcshang 2018 - A magyar csapat zászlófelvonási ünnepsége
Kangnung - Ünnepség keretében csütörtökön felvonták a magyar lobogót a pénteken rajtoló phjongcshangi téli olimpia kangnungi olimpiai falujában. A helyi idő szerint 15 órakor kezdődött műsorban előbb egy kék népviseletbe öltözött zenekar vonult a ceremóniának helyet adó tér bejáratához, ahol tagj...

Budapest - A phjongcshangi téli olimpia hivatalos megnyitójának napján, pénteken három sportágban zajlanak versenyek. A program Curling: vegyespáros selejtező: Koreai Köztársaság-Norvégia, Egyesült Államok-Svájc, Kína-Kanada, OAR-Finnország 0.35 vegyespáros selejtező: Kanada-Finnország, Kína...