Dél-Afrika – Franciaország: „Levágták” a gall kakast

Dél-Afrika – Franciaország: „Levágták” a gall kakast
Franciaország mindössze egy lőtt góllal, lógó orral búcsúzott Dél-Afrikától.

Érvényesült a papírforma a labdarúgó-világbajnokságon az A csoportban, hiszen az eddig botrányosan szereplő francia válogatott az utolsó mérkőzésén sem tudott nyerni, míg az utolsó forduló előtt továbbjutást érő helyen álló Uruguay és Mexikó kvalifikálta magát a legjobb 16 közé – bár nem az „előre megálmodott” szalon remivel.

 
Hazai öröm
Búcsúzni csak szépen szabad – úgy látszik, ezt Dél-Afrikában is tudják, mivel a házigazda – Franciaország legyőzésével – győzelemmel zárta a világbajnokságot, de ez kevés volt az üdvösséghez. Khumalo révén a 20. percben előnyhöz jutottak a hazaiak, míg 5 minutummal később már emberfórban játszottak Parreira tanítványai, mivel Gourcufföt könyöklés miatt kiállította a kolumbiai játékvezető. A 37. percben tovább romlottak a franciák esélyei, mivel Mphela góllal örvendeztette meg az afrikai drukkereket.
A szünet után próbálkoztak a gallok, aminek az eredményeként a 70. percben Malouda szépített. A várakozásokkal ellentétben a folytatás nem arról szólt, hogy az európaiak a kapujukhoz szögezték volna a hazaiakat, sőt a dél-afrikaiaknak volt nagyobb lehetőségük a gólszerzésre. Végül 2–1-re nyertek az afrikaiak, de a győzelmüknek nem igazán örülhettek, hiszen a franciákkal együtt véget ért számukra a világbajnokság a csoportkör zárultával.
 
Mégsem iksz
A csoportküzdelem utolsó fordulója előtt már mindenki „kimatekozta”, hogy az Uruguay–Mexikó összecsapás egy békés döntetlennel a két csapat továbbjutását eredményezné, éppen ezért még a FIFA illetékesei is felhívták a figyelmet a sportszerű játékra. A döntetlen egészen az első félidő hajrájáig állt, mivel a 43. percben Suarez vezetéshez juttatta az urukat. A bő egy félidőnyi játék kevésnek bizonyult a mexikóiaknak ahhoz, hogy az „országos ikszet” lehozzák, maradt az 1–0, amivel Uruguay megnyerte a csoportot, míg Mexikó a második helyen jutott a legjobb 16 közé.