Dekoráljunk és csomagoljunk házilag!

Akt.:
Dekoráljunk és csomagoljunk házilag!
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A saját kezűleg készített díszbe öltöztetésnek mindig van egy sajátos bája.

A csomagoláshoz és dekoráláshoz egyaránt a legegyszerűbb alapanyag, amely minden háztartásban jelen van valamilyen formában, vagy könnyen beszerezhető: a papír.

Kis kreativitással számtalan díszítőelemet hozhatunk létre ebből az egyszerű hozzávalóból. Vághatunk ki belőle kis 3D-s fenyőfákat, hajtogathatunk belőle csillagokat, ezeket fel is fűzhetjük zsinórra, és ráakaszthatjuk a függönyre vagy a karnisra.

Kartonpapírból akár műfenyő is készíthető, a természetvédők nagy örömére. Nem kell hozzá más, csak öt darab dekorkarton, akár zöld vagy piros is lehet, ha a fehéret túl egyszerűnek találja valaki. Kis kézügyességgel készítsünk öt gúlasablont a papírból. Rajzoljunk fel három egyenlő szárú háromszöget (egy trapézt formáz majd, a középső háromszög pedig csúcsra állított lesz) a papírra és négy fület az oldalaira. Sniccerrel vágjuk ki, a háromszögeket hajtogassuk össze gúlává, majd a füleknél ragasszuk össze. A legalsó gúla legyen 50, a következő 40, a második és a harmadik 30, a legfölső pedig 20 cm-es oldalhosszúságú. Az ünnep sokak számára elképzelhetetlen a fűszeres fahéj, az üde narancs illata nélkül. Ha egy mécsest üvegpohárba állítunk, kívülről díszíthetjük egymás mellé rendezett, felragasztott vagy masnival rögzített fahéjrudakkal. A narancs héjából pedig önálló mécsestartót is készíthetünk. Emeljük ki a narancs belső részét, miután kettévágtuk a gyümölcsöt. Vigyázzunk arra, hogy a héj sértetlenül egyben maradjon. Szárítsuk így néhány napig, majd tegyünk bele egy kanócot, és öntsük tele a kiszárított héjat felolvasztott viasszal. Vigyázzunk, hogy a kanóc végéből elegendő maradjon a meggyújtáshoz.

A csomagolás is az ajándék része, a megajándékozott első benyomását, tetszését vagy nemtetszését ez alapozza meg. Érdemes tehát erre a külsőségre is odafigyelni kicsit. Az egyszerű fehér csomagolópapírt is feldobhatjuk, ha tustollal fenyőfát, csillagot rajzolunk rá. A merészebbek próbálkozhatnak bonyolultabb mintákkal is, vagy használhatnak kész sablonokat is erre a célra. Formalyukasztóval figurális díszeket is készíthetünk, amelyeket aztán felragasztjuk a csomagolásra, egy-két fahéjrúd, fagyöngy vagy akár kisebb fenyőtoboz kíséretében.

HBN–DK