DEKOM: Mentik, aki menthető

Akt.:
DEKOM: Mentik, aki menthető
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Nepál – A debreceni orvoscsoport útra kelt Katmanduból a segítség híján lévő területek felé.

Huszonnégy órán át dolgoznak a földrengés sújtotta Nepálban a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) tagjai – tudatta a Naplóval a hétvégén dr. Késmárky András.

A csapatvezető közlése szerint május elsején reggel útnak indultak a fővárosból, Katmanduból, hogy olyan területen kezdjék meg a mentést és ellátást, ahová mások még nem értek el. A cívisvárosi orvosok így Bhulutar településen állították fel a kórházsátrukat, s a területen még mindig keresik a túlélőket, akiket alap- és sürgősségi ellátásban részesítenek. – A helyzetet nehezíti, hogy nincs áramellátás, sem élelmiszer, és nekünk is a helyi katonák adnak vizet. Minőségi felszerelésünknek hála még ilyen körülmények között is el tudjuk látni a súlyos sebesülteket – hangsúlyozta Késmárky András. A DEKOM csütörtökön érkezett Nepálba.

Az április végi katasztrófának legalább 7 ezer halálos áldozata van, de a szakemberek szerint ennél jóval többen is meghalhattak a himalájai országban, ahol 900 ezren maradtak fedél nélkül.

HBN
hirdetés