Decemberben fogy a legtöbb hal itthon

Decemberben fogy a legtöbb hal itthon
© Illusztráció: Racskó Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – A szakértők szerint december hónapban fogyasztjuk el az éves halmennyiség 40 százalékát, így nem is meglepő, hogy több mint 30 fajta hal- és bővített húsválaszték szerepel az áruházláncok karácsonyi kínálatában. Tapasztalataik szerint a szezonban a legkeresettebb halfajta a ponty, a lazac, az afrikai harcsa, a pisztráng és a busa, míg a húsok esetében a legtöbb vásárló a vadhúst, bárányhúst, libát és kacsát keresi.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jelentősebb forgalomnövekedésre a szentestét megelőző egy hétben – azaz ezekben a napokban – lehet számítani, hiszen mindenki a lehető legfrissebb alapanyagokból szeretné elkészíteni a karácsonyi fogásokat. A legtöbben a pontyot választják: ebből a halfajtából 210.000 kilogramm fölötti mennyiség fogy, míg a második legkeresettebből, a lazacból 60.000 kilogrammot vásárolnak a fogyasztók.

A jellemző halárak a következőképpen alakulnak: Selfish norvég lazacfilé 1299 forint/csomag, friss egész ponty 1399 Ft/kg, Connoisseur prémium lazac 898 Ft/ 2 cs, nílusi sügérfilé 4590 Ft, vörös tonhalfilé 5990 Ft, vajhalfilé 5190 Ft, tisztított ponty 1399 Ft. Ugyanakkor az idén sem kell áremelkedésre számítani a halárusoknál a piacokon. Az elmúlt évben a ponty kilogrammonként 800–1000 forintba került, a ragadozó halak (harcsa, csuka, süllő) kilogrammonként 1500–3000 forint közötti áron kerültek forgalomba, de a növényevő halakat (kárász, busa) kilónként már 600–700 forintért is meg lehet vásárolni.

ÉM


Recept

Rántott hal kis extrával – a rántott hal dióbundában.

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb egész (4 szelet) sovány hal (800g), 1 citrom leve, 80 g liszt, 2 tojás, 100 g darált dió, 80 g durvára vágott dió, olaj a sütéshez, citromkarikák, petrezselyem, 4 felezett dió a díszítéshez.

Elkészítés: A megtisztított, szálkáitól „megfosztott” halat megöntözzük a citromlével, 15 percig pácoljuk benne. Alaposan lecsepegtetjük, szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal. Lisztbe, felvert tojásba és – zsemlemorzsa helyett – a vágott, darált dió keverékébe forgatjuk. Az olajat felhevítjük, beletesszük a halakat és mérsékelt tűzön mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, majd papírkendőre szedve felitatjuk róla az olajat. Előmelegített tálra emeljük, néhány csepp Worcester-szósszal megcsepegtetjük.

Citromkarikákkal, petrezselyemmel és a diógerezdekkel díszítjük, azonnal tálaljuk. Petrezselymes-vajas burgonya, tartármártás vagy néhány kanál tartármártással megöntözött fejes saláta illik hozzá.

(Barna Barbara receptje)



0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter






hirdetés