Debreceni vitorlások a Kékszalagon

Debreceni vitorlások a Kékszalagon
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának színeiben öt hajó indult a Kékszalag vitorlásversenyen, mindannyian szintidőn belül befutottak.

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyét minden évben július közepén rendezik meg. Az idén az időjárás kedvező volt, jó szélben 522 hajó vágott neki a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalnak. A Kékszalag minden egyes résztvevőnek más-más miatt emlékezetes – meséli Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese, a verseny rendszeres résztvevője.

– Mást jelent annak, aki a jelenkor technikai csúcsát jelentő gyors hajóval az abszolút győzelemre tör és még az első napon, az éj leszállta előtt befut, és mást annak, aki egy lassú túrahajóval leginkább a 48 órás limitidőnek próbál megfelelni. Bármi is a motiváció, a távot teljesítők mindegyike bizonyít kitartásból, vitorlázótudásból, csapatszellemből – mondta el Stündl László.

Az idei verseny kifejezetten erősszeles volt. A rajt után északkeleti szélben cirkálni kellett a kenesei fordulóig, majd onnan Siófokig hátszéllel haladhattak a hajók. Ettől kezdve állandósult az észak-északnyugati szél, így a keszthelyi fordulóig, majd vissza fél szélben száguldott mindenki Az 55-65 km/óra sebességűre erősödő, olykor 70-75 km/órás széllökésekkel kísért vihar egész éjszaka kitartott, amelyet még kellemetlenebbé tett a zuhogó eső. Le a kalappal mindenki előtt, aki azt az éjszakát vízen végig csinálta, akár célba ért, akár nem – emlékezett vissza Stündl László.

Az erős és jó irányú szélnek köszönhetően minden eddigi sebességrekord megdőlt! Az abszolút győztes egy hazai készítésű Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lett, 7 óra 14 perces idejével bő 3 órát javítva az addigi legjobb eredményen, de az egytestű, ezért jóval lassabb vitorlások győztese, a Raffica is 10 órán belüli idővel futott be.

Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának a színeiben 5 hajók és hajóosztályonkénti eredményük: Reverto 5. Bolero 7. Mimóza-Róza 19. Santa Maria és Caprice 37.

  • Reverto (Elan 310) Dr. Karácsonyi Zoltán, Dr. Serbán Tamás, Dr. Szokol Miklós, Dr. Vitályos Géza, Dr. Mauks Levente, Szabó Imre (283. hely, 16:16:08)
  • Bolero (50-es cirkáló) Dr. Szűcs István, Dr. Szűcs Péter, Gyulai Gábor, Dr. Stündl László, Katona László, Bencző László, Dr. Kósa Csaba Gábor (160. hely, 14:32:55)
  • Caprice (YS-II.) Major Dénes István, Dr. Lampé Zsolt, Dr. Tóth Tibor (302. hely, 16:39:20)
  • Mimóza-Róza (YS-III/1.) Sal László, Ludányi Péter, Illés Zsolt, Mogyoródi Béla (Fenyves) (390. hely, 21:00:12)
  • Santa Maria (YS-I/2.) Bakos Miklós, Kovács Sándor, Heim Imre, Dr. Jakab Kornél (401. hely, 1:2:49:52)

– unideb.hu –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek