Debreceni világsiker a szakmák olimpiáján!

Akt.:
Debreceni világsiker a szakmák olimpiáján!
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Kiválósági érmet nyert a Debreceni Egyetem két mechatronikai mérnök hallgatója a Brazíliában megrendezett szakmák olimpiáján.

A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban augusztus 11. és 16. között. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte, köztük a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskolában automatikai technikus szakon tavaly végzett Balázs Dávid, aki szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen, valamint az intézmény mechatronikai mérnök MSc hallgatója, Zilahi Krisztián.

– A versenyre tudatosan több éve készült az egyetem Műszaki Karának Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszéke. A gyártás- és a technológiai folyamatautomatizálás területén vezető szerepet betöltő Festo segítségével az intézmény komoly laborfejlesztést hajtott végre a tanszéken, ahol a hallgatók világszínvonalú eszközökön tanulhatnak – tájékoztatott Husi Géza tanszékvezető.

A nemzeti döntőbe összesen nyolc fiatal került be szakmánként, közülük a két legjobb, Dávid és Krisztián alkotta csapat utazhatott a sao paoulói világbajnokságra. A két mérnök-tehetség egész nyáron gyakorolt a tanszék laborjában a megmérettetésre, amely két feladatból áll.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– Az egyik, hogy forgalomban lévő elemekből kell egy bizonyos probléma megoldására alkalmas gépet készíteni. Ehhez meg kell tervezni a gép mozgását és elektronikáját, valamint számítógépes programot kell írni az irányításához. A másik feladat pedig egy általában egy eszköz hibájának javítása – magyarázta Husi Géza.

A kétnapos versenyen 36 ország versenyzett ebben a kategóriában. A debreceni mechatronikai csapat kitűzött célját elérte, hiszen sikerült 500 pont feletti teljesítményt elérniük, melyért kiválósági érmet vehettek át.

– Debreceni Egyetem –