Debreceni újságíró, lapszerkesztő nyerte az első Kárpát-medencei korrektorversenyt

Akt.:
Fábián György az elismeréssel
Fábián György az elismeréssel - © Fotó: Hausel Cintia
Budapest, Debrecen – Fábián György, a Hajdú-bihari Napló szerkesztője első helyezést ért el a Kárpát-medencei korrektorversenyen, melyet az idén rendezett meg első alkalommal a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda.

A megmérettetésen – melyre bármilyen életkori vagy szakmai megkötöttség nélkül lehetett jelentkezni – nyolcvan versenyző tette próbára tudását március 23-án a Duna Palotában, szövegjavítási feladat és helyesírási teszt megoldásával. A sajtó helyesírási kultúrája emelésének céljával életre hívott találkozó első három helyezettje egyúttal „Az év korrektora 2019” címet is megkapta.

A korrektorverseny szakmai hátterét és minőségi színvonalát – ahogy az a szervezők honlapján korábban közzétett tájékoztatóban olvasható – a magyar helyesírás legjobb szakembereiből álló bírálóbizottság biztosította. Keszler Borbála professor emerita, a 12. helyesírási szabályzat főszerkesztője, a zsűri elnöke; Antalné Szabó Ágnes egyetemi docens, az Anyanyelv-pedagógia című folyóirat főszerkesztője, a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyek főszervezője; Kiss Róbert Richárd Prima Primissima díjas újságíró; Minya Károly főiskolai tanár, több helyesírási tankönyv szerzője, a verseny ötletgazdája; valamint Veszelszki Ágnes egyetemi docens, a digilektus és marketingkommunikáció kiemelkedő kutatója. A szervezőbizottság elnöke: Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, a magyar nyelvstratégia megálmodója.

A versenyzők értékes jutalmakkal és hasznos szakmai ismeretekkel lettek gazdagabbak.

HBN