Debreceni színészt jelöltek az idei Kaszás Attila-díjra

Mészáros Tibor
Mészáros Tibor - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják. E díjra idén a Csokonai Színház színésze, Mészáros Tibor is esélyes.

A szavazás menete

A háromfordulós szavazás során a színészkollégák és a közönség hoz döntést. Első körben a magyar nyelven játszó társulatok javasolnak egyvalakit maguk közül a díjra – idén 34 jelölés érkezett. Ezután a második körbe bejutottak maguk közül választanak ki titkos szavazással három színészt. 2014-ben a második forduló három nyertese Kiss Mari, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila, a Nemzeti Színház és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház művésze.

Örömteli esemény, hogy idén Mészáros Tibor bekerült az utolsó fordulóba, hiszen ez azt jelenti, hogy a debreceni művész munkájáról az ország más intézményeiben játszó színészek is elismerősen vélekednek. A harmadik körben kizárólag a közönség szavazata dönt: a három jelöltre 24 óránként lehet szavazni telefonon, illetve interneten. A július végén lezáruló szavazás első helyezettje – aki a debreceni közönség segítségével akár Mészáros Tibor is lehet – augusztus 29-én, az országos színházi évadnyitón veheti át a díjat, mely a szakmai és emberi elismerésen túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

– A társulati jelöltségnek azután lett „terhe”, hogy megtudtam. Remélem, hogy továbbra is úgy fogok tudni viselkedni, hogy érdemesnek találjanak rá a társulati tagok. A második körbe bejutott 34 jelölt közül szívem szerint több emberre is szavaztam volna, már abból a listából is bárki megérdemelné a díjat.

Kaszás Attilát az esztergomi Veled, Uram! próbáin figyelhettem meg közelebbről. Elképesztő odaadással építette fel szerepét, nagyon fontosak voltak számára az apróságok – mondta Mészáros Tibor a jelölésről.

HBN