az ünnepi asztal sokasága

2019.12.15. 13:23

A régi szokások megváltoztak, de a bejgli sláger maradt

Fotó: Napló-archív

A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a karácsony, amely az év végével egyfajta lezárást és egy új kezdetet is jelent számunkra. Aki teheti, pihenéssel tölti ezt az időszakot, régebben tilos volt bármiféle zajos mulatság, megterhelő munka végzése, sőt egyes vallásokban szigorú böjtöt, azaz hústól való elzárkózást is elrendeltek.

Mézzel édesítve

A régi szokások megváltoztak a 21. században, hiszen anno tilos volt (hal kivételével) húst enni a karácsony közeledtével, inkább a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása volt jellemző. Szinte minden ételnek tulajdonítottak szimbolikus jelentést. A bőséget biztosította a bab, a borsó és a mák. A fokhagyma védte az egészséget, a rontás ellen pedig diót használtak. Az életünket pedig a méz tette édessé.

A hüvelyesek, a sült tök és a hal, úgy tartották a következő évben pénzbőséget hoz majd. Az angolszász területeken a hagyományoknak megfelelően pulyka is felkerül rendszerint az ünnepi asztalra. Ha megkérdeznénk egy átlagos magyar családot, hogyan néz ki a karácsonyi menüjük, akkor biztosan szóba kerül a hal, a töltött káposzta, halászlé, húsleves, sült pulyka és a kocsonya. A sütemények közül a legnépszerűbb ilyenkor a diós és a mákos bejgli, de szívesen fogyasztunk zserbót és almás pitét is.

Fő a mértékletesség!

Ma már egyre több információ jut el hozzánk a filmekből és a tévéből, amelynek köszönhetően más nemzetek szokásai közelebb férkőznek hozzánk. Az alapanyagok tárháza ugyancsak végtelen, nincs olyan hozzávaló, amely ne állna rendelkezésünkre.

Az ünnepi időszak végére általában teljesen kimerülünk, és előszeretettel iszunk egy meleg, fűszeres lazító italt az ebéd vagy a vacsora mellé. Karácsonykor hagyományosan népszerű a forralt bor és a tojáslikőr fogyasztása, de bármilyen alkoholos vagy alkoholmentes ital szóba jöhet. Az újév előtti visszaszámlálást pedig egyértelműen egy ital koronázza meg: a pezsgő.

Egy dologra azonban érdemes odafigyelni: mindig tartsuk be a mértékletességet. A túlzásba vitt alkohol ugyanis nem tesz jót sem nekünk, sem az ünnepi hangulatnak.

Gyönyörű Tamara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában