itt a kánikula

2019.06.15. 11:30

Nem kell feltétlenül „megfőnünk” a munkahelyeken

Van, ahol szódával, limonádéval, van, ahol fagylalttal, máshol huzattal, párakapuval védekeznek a hőség ellen.

Fotó: Molnár Péter

Napok óta 35 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet régiónkban, és éjszaka sem nagyon süllyed 25 fok alá a hőmérő higanyszála. Az egészséges ember testhőmérséklete 36, 37 fok körüli, amely az elmúlt néhány százezer év alatt azért alakult így ki, hogy a szervezetből ki­áramló hőt a hűvösebb környezet át tudja venni. Ez most még intenzív izzadás esetén is nehéz. A tartós kánikula még a klimatizált helyiségekben dolgozókat is megviseli, hát még azokat, akik például a napon vagy sütők mellett ténykednek. Néhány „forró munkahelyen” jártunk.

A limonádé is védőital

Pethe Tamás, a Dehusz Kft. ügyvezetője elmondta: dolgozóik a saját másfél-két literes vizes palackjaikba Galamb utcai telepükön csapvizet, szódavizet vagy limonádét tölthetnek. Azok a brigádok, amelyek például a tűző napon szemétdombot takarítanak el vagy kaszálnak, a munkaterületre induló autón nagyobb tartályban vizet, szódavizet visznek magukkal, esetleg utánuk küldik a védőitalt. Munkaközi szünetet a brigádvezetők rendelhetnek el, melynek időtartama a munka jellegétől függ. – Amennyiben egy árnyas parkban dolgoznak, akkor általában 10 perc óránként, de ha például egy mezőn kell ténykedni, ennél jóval hosszabb időre is árnyékba húzódhatnak – fogalmazott a Dehusz vezetője. Az is kiderült, hogy ezekben a napokban csak a forgalmas utak mentén dolgozó közmunkásoknak kötelező a műszálas sárga mellény viselése, a többieknek maguknál kell tartani a ruhadarabot. Dehusz feliratú sapkát is adtak dolgozóiknak, de azt sokan nem hordják.

Fotó: Napló archívum

Felváltva a sütőknél

Gara Gyula, a debreceni Gara Cukrászda tulajdonosa arról számolt be, hogy Kálvin téri cukrászüzemükben két korszerű, elektromos sütőben egyszerre 9 tepsi sütemény sülhet. Jelentős hő távozik belőlük, melynek nagy részét egy elszívó eltávolítja. Ami marad, arra két klímaberendezés „támad”, ennek ellenére a sütők környékén 50 fok körül alakul a hőmérséklet mostanában. A védőital náluk az ásványvíz, melyet egy gép ad buborékos vagy attól mentes formában. Lehet teát főzni, limonádét készíteni vagy fagyit enni. – A cukrászok terhelését csökkenti, hogy a sütők mellett felváltva dolgoznak – említette Gara Gyula.

Számítógépek fűtenek

– Ahol 30 gyerek összegyűlik egy zárt tanteremben, gyorsan elhasználódik, felmelegszik a levegő, de ha a diákok előtt még fűtő hatású számítógépek is vannak, még gyorsabban lezajlik ez a folyamat. Ilyenkor nemcsak a gyerekek a pedagógus koncentrációs képessége is gyengül – magyarázta Szabó Gyula, a debreceni Epreskerti Általános Iskola intézményvezetője.

Fotó: Matey István

Elmondta: akárcsak az iskolák nagy részében, sajnos náluk sincs hűtőrendszer, így nehéz volt az informatika-tanteremben elviselni a tanév utolsó napjait. A kánikula ellen az épületben ablaknyitással, kereszthuzat teremtésével igyekeztek védekezni, de a szokottnál gyakrabban vitték ki a gyerekeket az udvarra, a fák árnyékába is. Ezen túlmenően néhány napja beszereztek egy párakaput, melyet az udvaron fognak felállítani. – Egy darabig még lesz nyári napközi, és 2020-ban is várható kánikula – tette hozzá az intézményvezető.

Orosz Csaba

Rövidebb ideig a napon az útépítők

Kiemelt figyelmet fordít ezeken a forró napokon az utakon dolgozó kollégáira a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A munkavédelmi előírásoknak megfelelően hőség idején szakembereiknek biztosítják az árnyékban, hűvös helyen, klimatizált gépjárművekben töltendő pihenőidőt óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamban, továbbá a munkavállalóknak 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet juttatnak, melynek hőmérsékleten tartását hűtőtáskák biztosítják. Ezentúl a leégés ellen megfelelő öltözéket (UV-védelemmel ellátott szemüveget, nyári sapkát) és magas faktorszámú naptejet is biztosít a társaság. Az újabb típusú munkagépeik, útellenőri és brigádszállító autóik klímával vannak felszerelve, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkák szervezésekor, ütemezésekor törekszik arra is, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység. Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest átszervezik úgy, hogy a szolgáltatás színvonala ne csökkenjen. Az úton folyó munkák felfüggesztésére csak szélsőséges időjárási körülmények (például vihar, jégeső, nagy erejű szél) idején kerülhet sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában