Debreceni mozaikok

Debreceni mozaikok
© Fotó: Matey István
A bel- és külföldiek által kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát tekintve – a 2014-es KSH-adatok szerint – Debrecen nincs az első tízben. E listán évek óta kizárólag a legcsicsább Balaton-parti és a legszínvonalasabb gyógyfürdővel rendelkező települések tartják a helyüket stabilan (tőlünk kizárólag Hajdúszoboszló). Ratalics László írása.

Tehát gyorsan szögezzük le, csinálhatunk mi mediterrán hangulatú estéket a cívisvárosban (nem fogunk, mert nincs benne a vérünkben), amíg nem sikerül megépíteni egy legalább olyan patent, gyógyfürdővel kombinált vízi játszóteret, mint a stadionunk, addig ezen a téren nem várható áttörés (a fejlesztés 2018-ra készülhet el, de még csak ötletpályázat volt arról, miként festhet az új strand).

A mai debreceni éjszakai életből kizárólag egyetlen dolog hiányzik, az apró probléma, hogy az éppen maga az élet. Vizoviczki bukásával a Bajcsy-Zsilinszky utca „meghalt”, a Péterfia egyre haloványabb és a hajnali órákban a belváros sem mutat éppen erőteljes életjeleket. A rossz hír az, hogy Debrecen önmagában egyelőre nem képes annyi vonzóerőt felmutatni, amivel felkerülhet a külföldi turistatérképekre: a probléma összetett, nemhogy a városnak, az egész régiónak kellene tudni olyan egyedi élményeket kínálni, amiért érdemes iderepülni 2-3 napos „tripekre” (nem tud). A jó hír, hogy a majdani siker egyre több feltétele adott a repülőtértől a megújult Nagyerdőn, a debreceni páros „kifőzésén” át a gazdaságfejlesztési elképzelésekig.

Ha a civil szférát és a külföldi diákokat sikerül megnyerni, összeállhat egy nyerő elegy.

Ratalics László
hirdetés