Debreceni közgyűlés – Elhatárolódtak a holokauszt tagadásától a képviselők

Debrecen, 2014. február 27., csütörtök (MTI) – Egyhangúlag elhatárolódtak a debreceni önkormányzati képviselők a holokauszt tényét bármilyen formában kétségbe vonó véleménytől a csütörtöki közgyűlésen.

Varga Zoltán, a Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DISZ) képviselője annak kapcsán nyújtott be egyéni képviselői indítványt az ügyben, hogy Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetője, országgyűlési képviselőjelölt egy január 12-i nyilvános debreceni megemlékezésen a holokauszt kapcsán – mint mondta: szándékos nyelvbotlásként – “holokamuról”, illetve “holokasztról” beszélt.

Kósa Lajos (Fidesz) polgármester korábban nyilatkozatban határolódott el az Ágoston Tibor által mondottaktól. A közgyűlésen Mazsu János, a Fidesz képviselője módosító indítványt nyújtott be, s azt kérte, hogy a testület vita nélküli döntéssel határolódjon el minden, a holokauszt tényét kétségbe vonó állásponttól.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az ülésen Vona Gábor Jobbik-elnök szavait idézte: pártja sosem tagadta a holokausztot és minden emberirtást elítél, de azt is elítéli, ha bárki bármelyik emberirtásból “politikai, gazdasági tőkét akar kovácsolni”.

A módosított előterjesztést a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, az ülésen nem vett részt Ágoston Tibor, a Jobbik frakcióvezetője.

Kósa Lajos a határozathozatal után emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés nemcsak szavakban ápolja a holokauszt áldozatainak emlékét, de 20 millió forinttal támogatja a helyi Pásti utcai zsinagóga udvarára tervezett holokauszt-emlékmű létrehozását is.

A polgármester a testületi ülésen jelezte, hogy Ágoston kijelentései miatt nyomozást folytat a rendőrség.

Mint arról az MTI korábban beszámolt: az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság február 14. óta nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást. Ágoston Tibor “holokausztra utaló” kijelentése miatt feljelentést tett ellene a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és az Együtt-PM országos központja. Utóbbit Debrecenben jelentette be Bajnai Gordon, a szövetség vezetője.

– MTI –