Debreceni kötődésű bemutatók a Csokonai Nemzeti Színházban

Debreceni kötődésű bemutatók a Csokonai Nemzeti Színházban
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Minden korosztály megtalálja a számítását a következő évadban.

A jubileumi évad különlegessége, hogy a repertoár összeállítása során a színház igyekezett a szokásosnál is több Debrecenhez kapcsolódó bemutatóval kedveskedni a cívisváros lakóinak. A 2013-as Régimódi történet után a teátrum egy újabb klasszikussal várja Szabó Magda rajongóit: Az ajtóban a különös házvezetőnő, Emerenc alakját ismerhetik meg. A kriminek sem utolsó történetben a budai villában lakó írónő és Emerenc lépésről lépésre kibontakozó barátságát követhetik nyomon a nézők az eltűnt idők hétköznapjainak díszletei között. A kortárs szerző, Orbán János Dénes A magyar Faustja fontos helyet foglal el az idei repertoárban. Nem is lehetne jobb helyen Debrecennél a színmű ősbemutatója, hiszen a darab a város híres professzora, Hatvani Lajos bűbájos tudományáról és az ördöggel kötött szerződéséről keringő anekdotákat és ironikus történeteket dolgozza fel. A debreceni színház névadójának műve, Csokonai Vitéz Mihály énekes komédiája is tartalmas szórakozást ígér: a gazdag kereskedő özvegyének hitt Karnyóné kegyeiért egyszerre két mulatságos kérő is verseng.

Bűn és szerelem

Robert Thomas nagy sikerű bűnügyi komédiájában, a Nyolc nőben a jól megírt krimi jellemzőit, a családi komédiát és a francia vidéki kúriák jellegzetes hangulatát ötvözi, s mindezt szellemes párbeszédekkel és nyolc remek női szereppel egészíti ki. Egy téli estén a villában lakó egyetlen férfi családtag váratlanul meghal, s ahol nyolc nő egy szobában összezárva kutatja a másik gyenge pontját, ott előbb-utóbb vagy vér folyik, vagy nagyon sokat lehet nevetni. Shakespeare ma is aktuális drámája, a Rómeó és Júlia egy olyan fiatal szerelmespár tragikus történetét meséli el, akik az erkölcs álarcába bújtatott önérdek és gyűlölet uralta világban kénytelenek idejekorán megtanulni, hogy a hazugság az élet igazsága, és titokban próbálnak meg önmaguk lenni.

Örökzöld musical

A fiatalok életét a hatvanas években is ugyanaz határozta meg, mint manapság: szerelmek és csalódások, egymásra találások és elválások. Talán ezért vált örökzölddé a Made in Hungária, a rock and roll szeretetét és az amerikai szabadságeszményt hazai körülmények között ötvöző musical.

Az angyalföldi zenés történet mellett a jubileumi évadban két operabemutatóval készül a Csokonai Színház. A jómódú leány szerelemére áhítozó szegénylegény egy szélhámos „csodadoktor” szerein és a katonaságon keresztül vezető kalandjait Donizetti legendás sikerű vígoperájában, a Szerelmi báj­italban láthatják az operakedvelők. Verdi remekművében, A kaméliás hölgy történetét feldolgozó nagy formátumú operában, a Traviatában pedig mindenki örömére megszólal majd a közismert Pezsgőária.

Artistaprodukció

A fiatalabb korosztály sem marad izgalmas produkciók nélkül a 2015/16-os évadban. Urbán Gyula a világ harminchat országában bemutatott meséjének nagyszínpadra adaptált változatában, az Egerekben kedves, fülbemászó dalbetétek, remek jelmezek, nagyszabású díszletek és artisták szórakoztatják és nevelik észrevétlenül a gyermekeket a jóra és a békés egymás mellett élésre. Az 1960-as évektől a színházak deszkáit világszerte meghódító újcirkusz mozgalom hazai képviselői, a Recirquel lélegzetelállító artistaművészei pedig a Cirkusz az Éjszakában című produkcióban repülnek majd a debreceni nézők sorai fölé.

HBN
hirdetés