Debreceni Közgyűlés: Szűk a mozgástér a pénzügyi kérdésekben

Csütörtöki Közgyűlés
Csütörtöki Közgyűlés
Debrecen. Gyakorlatilag vita nélkül zajlott le a Közgyűlés csütörtöki rapid ülése. A képviselők döntöttek a városvezetők javadalmazásáról és elfogadták – a szocialisták által szeptember 16-án hiányolt – 2010. első félévi gazdasági beszámolót.

Kósa Lajos továbbra is 579 750 forintot kap havonta polgármesteri munkájáért, míg az alpolgármesterek egyenként 569 750 forintos illetményben részesülnek. A város költségvetése egyensúlyban van, de a tervezett bevételek jelentős része elmarad a várttól. Elővigyázatosságból a folyószámla-hitelkeret emelését javasolta Kósa Lajos, aki arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az Auchan áruházlánc – és vele egy komoly fejlesztés – mégsem jön Debrecenbe, illetve a 4-es metro körüli anomáliák miatt felfüggesztették a nagy közlekedésfejlesztési projektek kifizetését, így valószínűleg a város előfinanszírozásra kényszerül majd a villamos beruházás ügyében.

Nem sok mozgásterük volt

Bár az összeget végső soron a képviselőtestület határozza meg, a költségvetési törvény nem sok mozgásteret enged a testületnek a városvezetők fizetésének megállapításánál.


Az illetményalap ebben az évben 38 ezer 650 forint, míg a megyei jogú városi önkormányzat polgármestere és alpolgármestere esetében 14-15-ös szorzószámot kell alkalmazni. Az újraválasztott vezetők bére nem lehet kevesebb, mint eddig volt és az alpogármesterek fizetése nem érheti el a polgármesterét. Fentiek figyelembevételével határoztak a városatyák az 579 ezer 750, illetve 569 750 forintos összegről.

Több iparűzési adó bevételtre számítanak

Az első féléves gazdálkodás kapcsán Kósa Lajos elmondta, hogy folyószámla-hitel felvételére idén nem volt szükség, de  a tervezett bevételek jelentősen elmaradnak a várttól. Bizakodásának adott hangot, mert jövőre a 2010-esnél jóval több iparűzési adó bevételre számíthat a város, illetve feleződik a visszafizetendő költség, így például a MODEM törlesztőrészlete teljesen kifut.


A közgyűlés áldását adta négy, Vénkertben működő házirovosi rendelő modernebb épületbe költözésére, döntött a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus vezetői munkakörének harmadszori megpályáztatásáról és Asbóth Anikó támogatásáról a Vojtina Bábszínház vezetői posztjának újbóli megszerzésében. HBN