Debreceni Jazznapok, negyvenharmadjára is

Erdei Kálmán, Gyarmati Zoltán és Zakar Zoltán
Erdei Kálmán, Gyarmati Zoltán és Zakar Zoltán - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Magyarország legrégebbi folyamatosan megrendezett jazztalálkozója, a 43. Debreceni Jazznapok, amely idén több szempontból is különleges lesz –hangsúlyozta Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese.

Az egyik a régi-új helyszín miatt: a július 26-i és 27-i koncertek a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lesznek. A másik pedig, hogy a magyar dzsessz nagy öregjei és fiatal tehetségei mellett igazi világsztár, többek között Joe Lovano várja majd a jazz-rajongókat! Maloschik Róbert, rendezvény művészeti tanácsadója, a jazzma.hu főszerkesztője hozzátette: az évfordulók találkozója is lesz a kétnapos rendezvény.

Joe Lovano szaxofonművész harminc évvel ezelőtt lépett fel utoljára Debrecenben, most pedig már igazi világ sztárként játszik újra a cívisvárosban. A DownBeat amerikai magazin kritikusai szerint, amely a világ legjelentősebb dzsessz újságja, jelenleg ő a világ legjobb tenor szaxofonosa. Helyi érdekes események közül kiemelkedik, hogy Zakar Zoltán zeneszerző, harsonaművész külön hét tételből álló jazz-szvitet írt arra az alkalomra,hogy a Jazznapok újra visszakerült régi helyére, Nagyerdő titkai címmel. A hétvégén fellép még a harminc éve zenélő Debrecen Dixieland Jazz Band, és zenél Gyarmati Zoltán, a Debreceni Jazz Együttes vezetője, aki a szakma nagy öregje a maga 77 életévével. Igazi zenei csemege jelent majd a Syrius Legacy címmel, ahol a legendás együttes tagjai, többek között az idén hetvenéves Ráduly Mihály mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz szakának hallgatói működnek közre. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

– Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. –