Debreceni Járásbíróság: nem követtek el közösség tagja elleni erőszakot egy szórakozóhely biztonsági emberei

Debreceni Járásbíróság: nem követtek el közösség tagja elleni erőszakot egy szórakozóhely biztonsági emberei
Debreceni Járásbíróság: nem követtek el közösség tagja elleni erőszakot egy szórakozóhely biztonsági emberei - © Fotó: Matey István
Debrecen, 2014. június 19., csütörtök (MTI) – Súlyos testi sértés miatt kaptak felfüggesztett börtönbüntetést csütörtökön nem jogerősen egy debreceni szórakozóhely biztonsági emberei, ugyanakkor a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettének vádja alól felmentette őket a Debreceni Járásbíróság – közölte a Debreceni Törvényszék sajtótitkára az ítélethirdetés után az MTI-vel.


Veszprémyné Szajkó Márta tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlott halmazati büntetésül – beszámítva egy jelen esettel egyesített ügyben kiszabott büntetést – egy év hat hónap, míg a másodrendű vádlott egy év börtönbüntetést kapott, mindkettejük esetében a szabadságvesztés letöltését három év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

A vádirat szerint az ügy sértettje 2012 májusában, szombat hajnalban az egyik debreceni szórakozóhely after partyjára akart bejutni, miután már több helyen is szórakozott az éjszaka folyamán. A vádlottak azonban nem engedték be a roma férfit, hanem összeverték, s hogy más vendégek ne lássák, behúzták egy szeméttárolóba.

A verés közben a vádirat szerint az elsőrendű vádlott azt hajtogatta, hogy “meghalsz, te b… cigány!”. A bántalmazott férfi többek között többszörös orrcsont- és felsőállcsont-törést szenvedett. A vádhatóság szerint az első- és a másodrendű vádlott a sértettet azért bántalmazta, mert roma.

A járásbíróság a vádiratban foglaltaktól részben eltérően minősítette a tényállást: a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetésével összefüggésben a bizonyítási eljárás lefolytatást követően nem állapította meg azt, hogy a vádlottak a roma származása miatt bántalmazták a sértettet – ismertette a sajtótitkár.

A tanács elnöke szóbeli indokolásában elmondta: a sértett ittas állapotban, agresszívan tiltakozott amiatt, hogy nem engedik be a szórakozóhelyre. A sértettel szemben már korábban többször történt rendőri intézkedés nem megfelelő viselkedése, magatartása miatt.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, mindkét vádlott estében figyelembe vette az időmúlást és azt, hogy kiskorú gyermekekről gondoskodnak.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

– MTI –