Debreceni Ítélőtábla: 13 év fegyház erőszakos közösülésért

Debrecen, 2013. április 16., kedd (MTI) – Folytatólagosan elkövetett erőszakos közösülés bűntette miatt jogerősen 13 év fegyházra ítélte Sz. Józsefet kedden a Debreceni Ítélőtábla Elek Margit vezette büntetőtanácsa – közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője az ítélethirdetést követően az MTI-vel.

A vádirat szerint Sz. József Létavértesen egyedül nevelte négy gyermekét, majd 2004-ben élettársi kapcsolatba lépett L. Máriával, akinek szintén négy gyermeke van, 2007-ben pedig közös gyermekük is született.

A vádlott az 1996-ben született gyermekét ötéves kora óta zaklatta szexuálisan, és 11. életévének betöltése után már közösülésre is kényszerítette. A kislány 2008-ban beszámolt nevelőanyjának, osztályfőnökének és az iskola igazgatójának a vele történtekről.

A gyermeket lakásotthonban helyezték el, a vádlottat 2008 októberében a rendőrség őrizetbe vette. A sértett kislány az eljárás folyamán öngyilkosságot kísérelt meg, és 2011 áprilisában meghalt.

Sz. József tagadja a bűncselekmény elkövetését.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla további tanúk és orvos szakértői vélemény kiegészítésével bővítette a bizonyítást.

A táblabíróság megállapította, hogy a Debreceni Törvényszék ítéletének tényállása helyes, megalapozott volt. Az ítélőtábla álláspontja szerint ezért a felmentésnek nincs alapja, mert az erre irányuló fellebbezések az elsőfokú bíróság mérlegelési tevékenységét támadják, az enyhítés pedig nem indokolt. A vádlott jelenleg egy korábban kiszabott jogerős, egy év hat hónapos szabadságvesztését tölti. Az ítélet jogerős – ismertette Fórizs Ildikó.

– MTI –