Debreceni Ítélőtábla – „Elúszott” a reklámokban

Debrecen – A vádlott – bár nem volt rá jogosult – 104 millióért táskákat is rendelt.

Az elsőfokú törvényszéki határozatot helybenhagyva, 1 év 11 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönnel és 100 ezer forint pénzmellékbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa hétfőn azt a 34 éves nagyhegyesi férfit, aki egy nagy biztosító társaság hajdúnánási fiókvezetőjeként jogosulatlanul rendelt meg reklámokat, ráadásul a fizetési kötelezettségeinek sem minden esetben tett eleget. A bölcsészdiplomás, büntetlen előéletű férfit – aki a tegnapi ítélethirdetésen nem volt jelen – három rendbeli csalás és magánokirat-hamisítás vádjában találta bűnösnek a bíróság.

Kitalált nevekkel

A férfi rendszeres haszonszerzésre törekedve, szerződéskötési jogosultság nélkül, a partnereit megtévesztve olyan megállapodást kötött három gazdasági társasággal, amely szerződéseket csak a biztosító két igazgatósági tagja, vagy egy igazgatósági tagja és egy képviseletre jogosult munkavállalója együtt írhatott volna alá – tájékoztatott Fórizs Ildikó. Az ítélőtábla sajtószivőjének közlése szerint a vádlott a szerződéseken megrendelőként fiktív neveket tüntetett fel, s jogosulatlanul használta a biztosító bélyegzőjét.

A szerződések között szerepelt 600 ezer forint értékű hirdetés megjelentetése, s rendelt rádiós reklámkampányt 432 ezer forintért, kifizetetlenül hagyva a szolgáltatásról kiállított számlát. A férfi milliós keretszerződést is aláírt arról, hogy biztosítóját óriásreklám népszerűsítse egy debreceni épületen egy éven keresztül, míg közel 6 milliós értékben külső tanácsadói megbízást adott (a részben teljesített szerződések miatt ez utóbbi céget 600 ezer forint kár érte).

A vádlott egy másik alkalommal arra szerződött egy betéti társasággal, hogy annak munkatársai száz reklámtáblát helyezzenek ki Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson, az általuk működtetett rádióhálózat pedig 5 hónapon keresztül reklámozza a biztosítót, s készítsen marketing-anyagokat. Ezt a céget ténylegesen 1,7 milliós kár érte. A két társaság kárát a vádlott végől rendezte.

A férfi egy harmadik cégtől reklámtáskákat rendelt 104 milliós értékben, amelyeket a biztosító – igaz, olcsóbban – valóban megvásárolt. Az érintett szállító így is 40 milliós kárról számolt be.

A vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerte, azonban nem érezte magát bűnösnek. Mint védekezett, adósságspirálba került, amelyből nem volt képes kijönni. Az ítélet jogerős.

HBN